Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти розглянув на черговому засіданні проект закону про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту (щодо керівника навчального закладу)». Оскільки запропоновані норми вже містяться в іншому законопроекті, комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді відхилити запропонований документ.

Члени комітету обговорили проект закону про внесення змін до Закону України «Про особливості правового режиму діяльності Національної академії наук України, галузевих академій наук та статусу їх майнового комплексу (щодо доходів від надання платних послуг)». Законодавцем пропонується надати право установам, організаціям та підприємствам НАНУ та державних галузевих академій наук самостійно розпоряджатися доходами, одержаними від надання платних послуг. Народні депутати підтримали зазначений законопроект та рекомендували прийняти його за основу.
Народні обранці підтримали авторів проекту закону про внесення змін до Закону України «Про пріоритетні напрями інноваційної діяльності в Україні».
На засіданні наголошувалося, що внесена пропозиція сприятиме підвищенню рівня достовірності статистичних даних щодо інноваційного розвитку реального сектору економіки України.
Члени комітету рекомендували ВР розглянути у першому читанні закон про дитячий будинок сімейного типу. Ним пропонується врегулювати питання створення, функціонування та припинення діяльності дитячих будинків сімейного типу.
На засіданні звернуто увагу присутніх, що вперше за часи незалежності України визначається пріоритетність сімейних форм влаштування та утримання дітей-сиріт перед колективним (інтернатним) вихованням, що наближує Україну до міжнародних стандартів у сфері охорони дитинства.
Законопроект спрямований на державну підтримку дитячих будинків сімейного типу, а саме — батьків-вихователів.
Передбачено розробку цільових програм щодо поліпшення соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, надання їм соціальних послуг, виписано механізм реалізації адресної допомоги кожній такій дитині.
Запроваджуються заходи щодо забезпечення комплексного медичного обслуговування дітей-сиріт, належних санітарно-гігієнічних умов, обов’язкового і систематичного оздоровлення тощо. Гарантується право на оздоровлення і для батьків-вихователів, вирішується питання із забезпеченням житлом.
Комітет розглянув проект закону про внесення змін та доповнень до Закону України «Про Державний бюджет України на 2005 рік».
Комітет підтримав пропозицію, якою пропоновано збільшити бюджетне фінансування АРК на виплату заборгованості, передбачену статтею 57 Закону України «Про освіту», а також розміри субвенції на будівництво школи у с. Комсомольське.


Наталя ГРЕК, Іван ІЛЛЯШ.