АТО триває, російські війська рухаються до нашого кордону
На півночі Донеччини антитерористична операція увійшла у фінальну фазу, повідомляє група «Інформаційний спротив». На АТО терористи реагують пострілами і новими захопленнями.
«Антитерористичну операцію проти диверсійних груп у жодному разі припиняти не можна. Особливо з огляду на те, що вони витворяють щодня і щоночі», — заявив в ефірі 5 канала голова СБУ Валентин Наливайченко.
Разом з тим він зазначив, що розуміє людей, які представляють місцеву владу в цих регіонах і прагнуть допомогти відновити мирне життя у Слов’янську, Краматорську та самому Донецьку.
«Для того щоб ліки, продукти й усе інше можна було поставляти, у тому числі, щоб працювали пенсійні фонди, потрібно, щоб був мир і не заважали ні озброєні групи, ні будь-які операції силових або правоохоронних органів. Це розуміння місцевих органів влади і ми поважаємо це розуміння», — підкреслив глава СБУ, додавши, що місцеве населення повинне припинити підтримувати терористів.
А ті, у свою чергу, висувають свої вимоги владі. Так званий народний губернатор Донецької області Павло Губарєв заявив, що переходить «на воєнний стан» у зв’язку із закінченням строку «ультиматуму», висунутого українським силовикам у зоні антитерористичної операції. Нагадаємо, напередодні терорист, відомий під диверсантським позивним «Абвер», погрожував знищити всіх, хто бере участь в АТО, якщо протягом 24 годин операція в регіоні не припиниться.
У відповідь сили антитерористичної операції знешкодили базу бойовиків під Краматорськом, звідки, можливо, сепаратисти могли здійснити вилазку, розстрілявши із засідки колону 95-ї окремої аеромобільної бригади.
Але, мабуть, на самоті проросійських бойовиків їхні хазяї залишати не збираються. За даними групи «ІС», учора російські війська, що перебувають у стокілометровій зоні від наших рубежів, почали підтягуватися до кордону Луганської області. Командирам наказано готуватися до «миротворчої операції» на території України.
Що ближче до президентських виборів, то більше активності з боку «миролюбного сусіда», головна мета якого — їх зірвати. Озброєні сепаратисти захоплюють виборчі дільниці на сході нашої країни, залякують членів окружних комісій і їхні родини.
Днями відбулася ротація у складі керівництва АТО. Як повідомив керівник Центру військово-політичних досліджень, координатор групи «ІС» Дмитро Тимчук, прийшли професіонали, які мають військовий досвід у гарячих точках планети, зокрема в Іраку. Експерт зазначив, що під час перебування українського миротворчого контингенту в Іраку було проведено три виборчі кампанії, які визнано такими, що відповідають демократичним нормам. І проходили вони в ситуації, схожій з тим, що відбувається нині у східних регіонах нашої країни.
І вже вчора глава Комітету виборців України Олександр Черненко на сторінці у Фейсбуці повідомив, що українська армія взяла під контроль будівлю, де перебуває окружна виборча комісія ТВО 114 у Біловодську (Луганська область).
За його словами, на дорогах у північній частині області помічено велику кількість дозорів української армії. «Озброєні сепаратисти навряд чи зможуть тепер вільно тут переміщатися навіть за підтримки міліції, що перейшла на їхній бік», — написав Черненко.
У свою чергу експерти закликають правоохоронні органи дати оцінку підписанню групою «Метінвест» і представниками самопроголошеної Донецької народної республіки «Меморандуму про порядок і безпеку». Як зазначає Дмитро Тимчук, за день до підписання цієї угоди Генпрокуратура і Мін’юст України назвали ДНР терористичною організацією.
«У Ахметова вимагають від української влади вивести українських силовиків з регіону. «Метінвест» обіцяє контролювати регіон, забезпечувати в ньому стабільність і порядок разом із ДНР. Таким чином, структура Р. Ахметова заперечує право українських силових структур домагатися встановлення законності й порядку в регіоні, що є частиною України, і делегує це право собі та, по суті, терористичній організації», — вважає він.
Тимчук також нагадав, що в день підписання документа під Маріуполем бойовики обстріляли блокпост, контрольований українськими військовими. Бойовики вели вогонь із території міста, під обстріл потрапили й журналісти. За словами експерта, цей випадок продемонстрував, що терористичні організації, з якими тісно співробітничає і вступає в якісь псевдоюридичні відносини «Метінвест», не збираються припиняти своєї злочинної діяльності.
«Важко уявити, щоб у цивілізованих демократичних країнах, що мають офіційний юридичний статус, приватні компанії укладали якісь домовленості з терористичними організаціями, наприклад, з «Аль-Каїдою», — сказав Дмитро Тимчук.
Нагадаємо, 15 травня «Метінвест» повідомив про підписання владою Маріуполя і лідером сепаратистів Денисом Кузьменком меморандуму «про безпеку і порядок». У той же день о 22.00 терористи обстріляли блокпост на в’їзді до Маріуполя.
11 травня «Метінвест» повідомив про створення дружин зі співробітників металургійних підприємств і закликав відвести українські війська з Маріуполя. 14 травня у відеозверненні Ринат Ахметов заявив, що Донбасу не по дорозі з так званою Донецькою народною республікою.
Меморандум, підписаний групою «Метінвест», ключовим власником якої є донецький мільярдер Ринат Ахметов, і представниками самопроголошеної Донецької народної республіки, не має жодної юридичної сили, і його головне завдання — зафіксувати домовленість усіх сторін зробити все необхідне для деескалації конфлікту. Про це повідомила директор з комунікацій групи СКМ, одним із активів якої є «Метінвест», Наталя Емченко на своїй сторінці в Facebook, передає ЛигаИнфор.