Випуск дитячих книг і підтримка курсу нової влади на відродження нації — такі пріоритети в розвитку книговидання Полтавщини визначила для себе обласна експертна рада з питань випуску соціально значимої літератури. Таким чином, уперше за останні 15 років долю «книжкових» асигнувань вирішуватимуть не чиновники, а громадськість, адже до ради входять відомі в краї історики, письменники, літературознавці, громадські діячі.

Експертна рада підтримала ідею виходу у світ уже цього року цілої низки книг місцевих авторів. Так, завершується праця над багатотомним науково-документальним виданням про жертви репресій комуністичного режиму «Реабілітовані історією». Ще один проект «Книга Скорботи» — про жертви полтавців у війні з фашизмом. Книга «Полтавщина. Історичний нарис» охоплює історію краю від найдавніших часів до «помаранчевої революції».

Полтавський письменник і краєзнавець Петро Ротач у фундаментальній праці «Полтавська Шевченкіана» досліджує цікаві факти, пов’язані з перебуванням Кобзаря на Полтавщині. Працівники заповідника «Поле Полтавської битви» Людмила Шендрик і Олександр Янович готують до друку розповідь про Пилипа Орлика — автора першої української Конституції, трьохсотріччя якої цьогоріч відзначатиме громадськість. А колектив науковців планує відзначити новою книгою ще одну круглу дату — 100-річчя від дня виходу у світ газети «Хлібороб», першої україномовної газети в Російській імперії. Цю газету заснував один з провідних ідеологів українського націоналізму Микола Міхновський. На виконання Указу Президента «Про увічнення пам’яті видатних діячів УНР» передбачено і випуск книги «Полтавська Петлюріана». Це лише неповний перелік видань, які мають вийти друком уже цього року.

Полтава.