Ранкове й денне засідання 16 червня
Наступна восьма сесія Верховної Ради України четвертого скликання відкриється 6 вересня цього року. А закінчить свою роботу 13 січня 2006 року. Згідно із затвердженим постановою парламенту календарним планом, упродовж восьмої сесії ВР народні депутати десять тижнів працюватимуть у пленарному режимі, п’ять — у комітетах, фракціях та групах, чотири — у виборчих округах, відбудеться п’ять днів уряду. Парламентарії також ухвалили постанову про порядок висвітлення роботи восьмої сесії ВР.
Депутати відправили на повторне друге читання проект Житлового кодексу України. Досі ми живемо за кодексом, прийнятим ще 1983 року. За словами голови Комітету з питань будівництва, транспорту, житлово-комунального господарства і зв’язку Валерія Пустовойтенка, новий Житловий кодекс має сприяти докорінному реформуванню вкрай занедбаного житлово-комунального господарства, врегулювано питання власності на житло та його отримання. Нині в черзі на житло в Україні перебувають більш як 1,4 млн. сімей, за останні п’ять років лише п’ять відсотків наших співвітчизників отримали нові помешкання. У законопроекті є кілька новел, зокрема, розділ про упорядкування квартирної черги. Для цього при органах місцевого самоврядування передбачається створити спеціальні комісії, які переглядатимуть списки у черзі й оприлюднюватимуть їх у місцевій пресі. У проекті нового Житлового кодексу вперше з’являється таке поняття, як соціальне житло, тобто помешкання для соціально вразливих груп населення, яке надаватимуть їм безоплатно на певний строк. Таке соціальне житло не може бути приватизоване, а отже, і продане.
Водночас під час обговорення депутати звертали увагу на те, що запропонована редакція Житлового кодексу погіршує права громадян, які вони мають нині. Народний депутат Михайло Поживанов (фракція «Наша Україна») наголосив, що не досить чітко врегульовано ситуацію із забезпечення житлом соціально незахищених громадян. «Не вирішено у проекті кодексу і найголовніше питання — безоплатність соціального житла», — вважає депутат. Це суперечить Конституції України, яка основним критерієм соціального житла вважає доступну оплату за нього або його безоплатність. За ухвалення законопроекту в цілому проголосували лише 205 народних обранців, і його відправлено на доопрацювання.
Неоднозначне ставлення у парламентаріїв викликав і розгляд законопроекту про внесення змін до деяких законів України щодо Митного тарифу в повторному другому читанні. Хоча, як доповіла народний депутат Катерина Ващук, між урядом і парламентом було досягнуто певного компромісу, фракції Народної партії та соціалістів не підтримують пропозиції Кабміну знизити митні ставки на імпортну курятину, свинину, яловичину, а також овочі та інші харчі. На думку депутатів, це може негативно позначитися на вітчизняному товаровиробникові, а прилавки наших магазинів і базарів одразу заповнять імпортні продукти. Через багато зауважень депутатам довелося прискіпливо обговорювати і голосувати за кожну поправку до законопроекту. А їх надійшло понад сто. Зрештою, і цей документ відправлено на доопрацювання.
На початку пленарного засідання Голова Верховної Ради Володимир Литвин повідомив про вихід народного депутата Сергія Бубки з фракції «Регіони України». Депутати привітали із 45-річчям свого колегу з групи «Демократична Україна» Нвєра Мхітаряна.
На денному засіданні парламент ухвалив закон «Про виноград та вино»  зміни до деяких законів, які надають право на призначення дострокової пенсії за віком багатодітним матерям, та зміни до Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», який диференціює розмір доплати до пенсій ветеранів.