У Києві відбувся позачерговий з’їзд Всеукраїнської громадської організації «Всеукраїнська соціальна рада»
З’їзд цієї розгалуженої на теренах України організації визначив своє бачення нового формату побудови в Україні громадянського суспільства через запровадження системи суспільного контролю за діями влади, створення та реалізацію нової загальнонаціональної ідеологеми «соціальна держава — демократична влада — громадянське суспільство — свідомий громадянин». Співголовами організації, яка сповідує принцип соціальної справедливості, наразі є відомий правозахисник Семен Глузман, філософ Мирослав Попович, телеведуча Ольга Герасим’юк, екс-міністр праці та соціальної політики Михайло Папієв та письменник, громадський діяч Юрій Щербак.
— «Всеукраїнська соціальна рада» є незалежною від влади та опозиції силою, дії якої спрямовані на формування свідомого соціально захищеного громадянина держави. Як колишній міністр праці та соціальної політики я добре знаюся на проблемах малого соціально вразливого українця, а тому, гадаю, мій досвід і наші спільні напрацювання будуть корисні в моїй новій якості. Ми свідомо дистанціювалися від влади й опозиції, щоб бути незалежними у своєму прагненні формування сильного соціуму —суб’єктів справжнього громадянського суспільства. Хоча ми не закриті для співпраці з однодумцями заради нашої спільної мети —побудови демократичного суспільства, — наголосив Михайло Папієв.
«У нас амбіційні плани, зокрема, створити громадський парламент, проводити експертизу нормативних і соціальних документів», —сказав він.
«Всеукраїнська соціальна рада» визначила свою суспільну місію претензією на провідну роль у налагодженні двостороннього діалогу по лінії «громадянство—влада», взяла на себе зобов’язання утримуватися від участі у провладних чи опозиційних проектах.
На думку Михайла Папієва, недоліком усіх громадських організацій є намагання сподобатися владі. Ми цього не прагнемо і вважаємо, що найнебезпечнішим для влади є соціальний популізм, зазначив він. Є реальні економічні можливості країни, і з цього потрібно виходити.
Уже створено 23 обласні та 340 районних організацій. У лавах «Всеукраїнської соціальної ради» об’єдналися відомі громадські лідери, науковці, правозахисники, журналісти, діячі культури та мистецтв України.