На черговому засіданні Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти розглянув проект закону про виховання дітей та молоді.
Зважаючи на те, що законопроектом пропонується прийняття положень, які потребуватимуть бюджетних витрат (збільшення на 50 відсотків посадових окладів педагогічним працівникам, фінансування наукових досліджень з питань виховання тощо), присутні наголосили на необхідності його фінансового обґрунтування.
Комітет рекомендував Верховній Раді розглянути законопроект у першому читанні.
Народні обранці та учасники засідання обговорили проект закону про внесення змін до статті 35 Закону України “Про вищу освіту”. Ним передбачено зміну порядку затвердження складу наглядової ради національного вищого навчального закладу. Зокрема, пропонується передати функції щодо його затвердження від Кабінету Міністрів до центрального органу виконавчої влади, у підпорядкуванні якого ВНЗ перебувають.
Комітет рекомендував Верховній Раді відхилити зазначений документ, оскільки запропоновані норми вже містяться в іншому законопроекті.
Комітет розглянув проект закону про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” (щодо рівності прав абітурієнтів). Ним передбачається доповнити чинний закон положенням, яке давало б можливість абітурієнтам, які закінчили російськомовні загальноосвітні навчальні заклади, складати вступні іспити та здійснювати інші конкурсні процедури російською мовою.
На думку членів комітету, прийняття такого закону поставило б у нерівні умови абітурієнтів, які навчалися у школах з російською мовою викладання, з абітурієнтами, які закінчили школи, де викладання велося мовами національних меншин. Крім того, вони вважають, що питання, порушене суб’єктом законодавчої ініціативи, врегульовано чинним законодавством України, а тому комітет рекомендував Верховній Раді відхилити запропонований проект закону.
Наталія ГРЕК,Іван ІЛЛЯШ.