Відтепер усі бездомні Шарики і Жучки, Барсики і Полкани можуть заздрити одеським котам і собакам, у яких немає хазяїна. Для них біля Одеси на 6-му кілометрі Овідіопольського шосе побудовано притулок захисту і допомоги бездомним тваринам.
Керівник проекту з надання допомоги бездомним дворнягам Герд Фішер з Німеччини розповів кореспонденту «Голосу України», що за три роки Німецький союз захисту тварин уклав у будівництво притулку вже півтора мільйона євро.
— Аналогів одеському притулку немає навіть у Європі, — каже Герд Фішер. — На шести гектарах розташовано 14 вольєрів для бездомних собак і 4 — для котів. Притулок розрахований на 600 собак і 50 котів. Утримання однієї тварини становить 6 євро в день. На території побудовано унікальну водоочисну станцію, операційну і лабораторію для стерилізації і проведення щеплень.
Ще до офіційного відкриття притулку захисту тварин у ньому вже з’явилися відвідувачі. Постояльці так званої будки — цеху з утилізації, тобто убивства бездомних бродячих собак і котів. Саме відвідування будки і побачені там жахи спонукали кілька років тому активістів захисту тварин Німеччини розгорнути в Європі збір коштів для будівництва в Одесі притулка для бездомних цуциків і котів.
Тварину, що потрапила до притулку, очікує майже домашнє життя: її викупають, зроблять щеплення, виведуть докучливих комах. Якщо не знайдеться добра душа, готова дати притулок і обігріти бездомну істоту, собаці чи кішці зроблять стерилізацію.
Бездомні собаки і коти, що прожили кілька тижнів у благодійному будинку, після стерилізації одержать своєрідний «паспорт» — спеціальний нашийник червоного кольору. З цим «паспортом» тварин випускають на волю: вони безпечні, втратили агресивність, не збиваються в зграї, не нападають на людей.
До притулку захисту і допомоги бездомним тваринам приїжджатимуть батьки з дітьми — для них встановлено спеціальні ігрові площадки. Якщо маляті сподобається собачка або кішечка і батьки будуть не проти — тварину можна буде забрати додому.