У Чернігівському музеї ім. В. Тарновського є позабюджетний охоронець — кішка Гапа. Вона уже третій рік боронить від непроханих гостей — мишей — колекції старожитностей.
...Я здивувався, коли вперше побачив Гапу після однієї музейної презентації. Вона по-діловому обходила усі кутки, винюхувала. Зрештою звернула увагу на мене, новачка. Зацікавлено підійшла, застрибнула на стіл, понюхала мій блокнот, книгу, яку розглядав, і... вляглася між ними.
Від співробітників музею дізнався, що в Гапи є “куратор” — заступник директора з наукової роботи Людмила Линюк. Вона опікується кішечкою — ділиться своїм обідом, залишає вечерю. Підгодовують ласунку рибкою та ковбаскою й інші працівники.
— Гапа має “музейний” родовід, — розповідає Людмила Петрівна. — Її мама прижилася у військово-історичному відділі музею. Коли привела кошенят, ми забрали одне в наш офіс. Гапуня стала улюбленицею. Головне — що вона не забуває про свої обов’язки. І хоча вживаємо заходів для того, щоб у музейні колекції не пробралися шкідники, та найкраще це виходить у Гапи.
 
Чернігів.