У Моніки, моєї сусідки з верхнього поверху, — двоє малих дітей. Один — першокласник, другий відвідує дитячий садок тільки півдня (у Німеччині здебільшого дитячі садки працюють до 13-ї години). Я бачила, як важко молодій жінці: одна виховує свою малечу, завжди кудись не встигає, завжди бігом. Старшого — до школи, молодшого — в садок, сама — на роботу. «Я змушена працювати тільки півдня, бо нема кому забирати дитину із садка, а потім опікуватися нею удома, — поділилася проблемами зі мною пані Моніка. — Звісно, отримую тільки 50 відсотків заробітної плати. Дуже важко на ці гроші жити. До того ж можу втратити роботу, бо такий мій режим не дуже подобається керівництву».

Я співчувала молодій жінці, але чим тут допоможеш? Проте десь з півроку тому побачила, що пані Моніка стала спокійнішою. Неквапливо вона повертається додому ввечері, тобто працює весь день. А з дітьми гуляє якась літня жінка. «Ома, ома», — чую від дітей. Це значить «бабуся» по-німецьки. Ну, думаю, нарешті, бабуся приїхала!..
— Так, це — наша бабуся, — відповіла на моє запитання Моніка. — Але то — не моя мати, а просто літня жінка, яка допомагає мені вирішувати проблеми з дітьми і роботою.
Так я дізналася про вельми популярний у Німеччині проект з досить гумористичною, як на нас, назвою: «Бабусю — в кожну молоду сім’ю!». Якщо у вашій родині немає бабусі чи дідуся, або вони не мають можливості допомагати вам у вихованні дітей — то не хотіли б ви, щоб до вас за мінімальну плату приходили або навіть оселились у вашій домівці люди старшого покоління та допомагали вам у вихованні ваших дітей? Анкету з такими запитаннями пропонують Центри соціальної опіки, які є в кожному місті. І допомагають батькам знайти собі літню помічницю. До речі, таких родин чимало: в деяких містах навіть є черга на «замовлення дідусів та бабусь».
Справді, темп життя зараз такий, що в батьків немає ані часу, ані можливості вдаватися у подробиці дитячого настрою. А от у старшого покоління ще збереглися цінності: і терпіння, і ласка, і вміння навчити дітей порядку або просто розповісти їм казку на ніч. Для молодих сімей така допомога просто неоціненна. А для літніх людей — це справжня панацея від самотності.

Мюнхен, Німеччина.