Ранкове засідання 24 березня


Верховна Рада України перенесла розгляд змін до закону про державний бюджет України на 2005 рік на сьогодні, 25 березня. За це рішення проголосували 242 народні депутати. Згідно із внесеними до календарного плану проведення сьомої сесії змінами, додаткове пленарне засідання парламенту розпочнеться об 11 годині.
Бюджетний комітет Верховної Ради разом з урядом працювали над поправками до основного плану держави навіть усю ніч на 24 березня. Однак на ранок остаточний варіант змін до бюджету ще не був готовий. Не було і проекту постанови про процедуру розгляду у ВР змін до бюджету. Як повідомив Голова Верховної Ради Володимир Литвин, на вранішній зустрічі представників бюджетного комітету, прем’єра, міністра фінансів і глави парламенту уряд запропонував провести пленарне засідання для розгляду змін до бюджету 25 березня. Щоб доопрацювати й узгодити законопроект (зокрема, звести баланс) і передати його в парламентські комітети, депутатські фракції та групи.
Представники всіх політичних сил, які взяли участь в обговоренні, наполягали на тому, щоб народні обранці мали змогу ознайомитися з текстом законопроекту. Пролунало дві пропозиції: пленарне засідання для розгляду змін до бюджету провести у п’ятницю 25 березня або у вівторок 29 березня. Під час дискусії деякі депутати висловили свої зауваження до запропонованих урядом змін до держбюджету-2005. Зокрема, представник фракції “Регіони України” Валерій Коновалюк заявив, що в доопрацьованому варіанті поправок до бюджету враховано лише десять відсотків пропозицій народних депутатів. А Катерина Ващук (фракція Народної партії) вважає, що у проекті бюджетних змін переплелося біле і чорне. Є багато позитивних зрушень у соціальному плані, але водночас уряд пропонує серйозно скоротити капітальні вкладення у розвиток економіки, багато цільових програм. Зрештою всі промовці зійшлись на одному: зволікати з розглядом змін до бюджету неприпустимо.
На пропозицію народного депутата Ігоря Шурми (СДПУ(о) парламент ухвалив постанову про термінове виділення коштів із зарплати народних депутатів для перевезення спеціальним літаком на лікування до Німеччини 5-літньої Насті Овчар, яка потерпіла під час пожежі, винісши з вогню молодшу сестру. За таке рішення проголосували 409 народних обранців. Враховуючи невідкладність лікування Насті, Володимир Литвин доручив парламентському секретаріату терміново переказати кошти.
На початку пленарного засідання глава парламенту оголосив про входження до депутатської групи “Демократична Україна” народного депутата Віктора Мусіяки. А народного депутата Володимира Співачука колеги привітали з днем народження.