Ранкове засідання 18 березня


Верховна Рада внесла зміни до Державного бюджету щодо фінансування конкурсу “Євробачення-2005”. Заступник міністра фінансів Володимир Матвійчук пояснив, що для проведення 19—21 травня в Києві пісенного конкурсу видатки необхідно збільшити на 36,2 млн. гривень. Збільшення фінансування відбудеться за рахунок скорочення витрат, передбачених на підготовку кадрів для фінансової системи.
Після цього народні обранці затвердили рекомендації парламентських слухань «Національна кінематографія: стан, проблеми та шляхи їх вирішення».
Потім відбулося обговорення законопроектів про збільшення розміру одноразової допомоги при народженні дитини. Актуальність проблеми загальновідома. З 13 мільйонів сімей в Україні 400 тисяч — багатодітні. Як зазначив один з авторів законопроектів Ігор Шурма СДПУ(о), на десять жінок народжується дев’ять дітей. Отож, на думку народних обранців, суму одноразової допомоги треба збільшити щонайменше до двадцяти прожиткових мінімумів. Ці кошти мають заохотити українську молодь народжувати дітей. На рік у нашій країні народжується 450 тисяч малюків, і, за оцінками експертів, витрати з бюджету за умови такої одноразової допомоги становитимуть близько трьох млрд. грн. А Валерій Коновалюк («Регіони України») підкреслив: важливо, щоб кошти отримували саме діти, щоб це була цільова допомога. На цьому наполягали й представники уряду. Доповідач, народний депутат Олександр Бондарчук вніс пропозицію прийняти за основу і проголосувати в цілому проект Ігоря Шурми, а всі інші використати під час доопрацювання цього законопроекту. Однак Верховна Рада прийняла у першому читанні проект закону, який підготувала Катерина Самойлик.
Парламент розглянув також питання про призначення членів Національної ради з питань телебачення та радіомовлення — Віталія Шевченка та Юрія Плаксюка.
А на початку ранкового засідання пролунала низка виступів депутатів. Зокрема, Левко Лук’яненко (БЮТ) закликав Прем’єр-міністра очолити комітет з відзначення 70-ї річниці голодомору; В’ячеслав Анісімов (КПУ) запросив всіх 19 березня на майдан Незалежності — на мітинг проти війни в Іраку; Григорій Бондаренко (група «Демократична Україна») акцентував увагу уряду на проблемах фермерських господарств Київщини напередодні посівної; Олександр Стоян (фракція «Регіони України») закликав усунути диспропорцію між прожитковим мінімумом та мінімальною зарплатою.
Голова Верховної Ради Володимир Литвин оголосив про входження до складу «Нашої України» народних депутатів Сергія Бичкова, Сергія Жижка, Олексія Козаченка, Олександра Омельченка, Павла Рябікіна, Сергія Слабенка, Володимира Фіалковського, Віктора Шкляра, Федора Шпига, Віктора Тополова. Народний депутат Віталій Шевченко увійшов до Української народної партії, а групу «Центр» розпущено.