Мій вік визначається двома сімками, але в душі я на шістдесят років молодший. Доказом цьому служить низка фактів: друкуюся в районних і обласних газетах, обробляю з дружиною п’ятнадцять соток землі, воджу автомобіль.
Колись був піонером, комсомольцем, членом партії, учасником бойових дій, двадцять п’ять років присвятив прокуратурі. Зараз — на пенсії. Маю час присвятити себе громадській діяльності. На жаль, гострий протест відчуваю багато до чого з того, що відбувається в моєму місті, районі, області, а часом і країні.
Не можу дивитися, як у рідній Василівці, та й у сусідньому Степогірську, стоять, мов “пам’ятники” нинішній безгосподарності й безвідповідальності, майже півтора десятка недобудованих будинків і дві поліклініки. А тим часом скільки людей потребують житла й лікування! Не раз писав про це в місцевій пресі, але реакції ніякої. Наше керівництво міняється, як рукавички, а довгобуди залишаються...
Не меншою мірою мене, як громадянина України, хвилює патріотичне виховання молодого покоління. Я так розумію, що мова й національність людини взаємозалежні і доповнюють одна одну. Вони ж породжують національну ідею і любов до Батьківщини.
Розповім один випадок зі свого життя. Був я якось у Трускавці і зайшов до перукарні. Дівчина-майстер, почувши мою мову, питає: “Ви москаль?” Відповідаю, що ні. Але вона продовжує стверджувати, що я “москаль”...
Змушений був доводити, що я — українець і не винен у тім, що в інституті нам викладали російською мовою, служба в армії теж ішла по-російськи, та й потім усе діловодство... Перукарка тільки відмахнулась: мовляв, її бабуся живе у Франції, але прекрасно розмовляє українською мовою!
Що міг сказати на виправдання? Дівчина була на сто відсотків права! Вона — патріотка землі, на якій народилася. Я теж патріот, але через погане знання рідної мови відчуваю певну провину перед цим словом.
Думаю, що наше молоде покоління повинне в першу чергу знати свою українську мову. Що ж стосується вивчення іноземних мов, те це право і престиж кожної людини, яка проживає в Україні.

Василівка
Запорізької області.