Для новонародженого мамине молоко — незамінна основа здоров’я, найприродніша і найпотрібніша їжа, яку тільки може дати мама своїй дитині. І створена вона самою природою.
Для нормальної лактації мамі, яка годує груддю, потрібні спокійний і розмірений спосіб життя: достатній сон, щоденні прогулянки на свіжому повітрі і, звичайно, якісне харчування.
Харчуватися жінці, котра годує груддю, треба часто: 5—6 разів на добу, тому що саме за такого режиму добре виробляється молоко. Усупереч усталеній думці, жінка, яка годує груддю, зовсім не мусить їсти за двох. А от пити потрібно більше. Тому стежте, щоб кількість рідини була не менш як півтора—два літри (трав’яні чаї, соки, молоко, кефір, кисляк) на добу.


Харчові табу


У жодному разі не можна вживати алкоголь, гриби, солодкі шипучки, гостру, смажену і копчену їжу, приправи, соуси, рибні і м’ясні консерви. Також бажано не вживати дуже жирного м’яса, кави і чіпсів.
Слід бути обережними у вживанні свіжих березневих огірків (підозріло ранніх), білокачанної капусти, чорного хліба і квасолі — оскільки саме ці продукти часто спричинюють кольки в дитини.


Треба їсти


Обов’язково в раціоні жінки, котра годує груддю, мають бути такі продукти:
— різні каші;
— кисломолочні продукти і молоко;
— м’ясо і риба;
— курячі або перепелині яйця;
— суцільнозерновий хліб;
— овочі (кабачок, гарбуз, цвітна капуста, броколі, морква, буряк);
— ягоди і фрукти (зелені сорти яблук, груші, абрикоси, сливи, вишні, черешні).
Дуже корисні горіхи, соняшникове насіння, фруктові й овочеві соки, сухофрукти (чорнослив, курага, родзинки).
Для синтезу молока мамі особливо потрібний кальцій (Ca). Його природні джерела — сир, йогурт, твердий сир, сардини, тофу, цвітна капуста і броколі.
У раціоні має бути і достатня кількість заліза (Fe). Його основні джерела — червоне м’ясо і печінка. Є залізо й у рослинних продуктах: гречці, салаті, шпинаті, кропі, петрушці. Крім того, в цих продуктах є вітамін С, що поліпшує засвоювання заліза.


Як зберегти лактацію?


Наші предки добре знали про харчові продукти, що підвищують лактацію. Ось кілька рецептів народної медицини:
  волоські горіхи (5—6 штук на день);
  мед (по десертній ложці тричі на день за умови, що в маляти немає ознак алергії);
  молоко з мином (чайну ложку насіння кмину кип’ятять в одній склянці молока три хвилини);
  морква, зварена на молоці (приймати ранком натщесерце);
  кропно-анісовий відвар (по одній чайній ложці на склянку окропу, настояти в термосі дві години, приймати по дві столові ложки тричі на день за півгодини до їжі).
 Але найголовніша умова збереження лактації — бажання мами годувати дитину своїм молоком. Фахівці стверджують, що саме мамине молоко допомагає найповніше розкритися природним здібностям маляти (інтелектуальним, фізичним, творчим тощо). Буквально з кожною краплею дитина одержує життєву енергію для повноцінного росту і розвитку. До слова, для маляти це також і спосіб одержання позитивних емоцій і нової інформації.


Наталя САМІЙЛЕНКО, центр “Сімейне коло”.