З першого жовтня цього року набудуть чинності закони про вибори народних депутатів, вибори депутатів АРК та до місцевих рад. У документах закладено принципово нову для країни систему виборів — на пропорційній основі. Тож як відбуватимуться вибори — за закритими чи відкритими партійними списками? Це питання обговорювали на семінарі, організованому Комітетом ВР з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.
Чи спроможна влада виконувати свої функції? Ця спроможність передусім визначається способом формування влади. Тому завдання сьогодення, переконаний голова парламентського комітету Анатолій Матвієнко, — запропонувати такий спосіб, щоб до влади прийшли найкращі фахівці й патріоти.
Уже давно слід припинити розмови про неправомірність тієї чи іншої системи, обмеження виборчих прав громадян чи неконституційність, переконаний член комітету Юрій Ключковський. Бо не всі парламентарії, обрані за мажоритарною системою, підтримують зв’язок із виборцями, і навпаки, обрані за партійними списками депутати не забувають про свої регіони. Виборчі питання потрібно розглядати в іншому аспекті, зокрема, за закритими чи відкритими списками має відбуватися голосування. Відкриті списки, на думку Ю. Ключковського, спричинять серйозну внутрішню боротьбу за першість у списку. Тоді як під час закритих точитиметься незначна боротьба за лідерство. Хоча такий підхід може не задовольнити виборця. Скажімо, він не хоче голосувати за конкретного депутата, що входить до обраної ним партії. І, навпаки, хоче підтримати кількох кандидатів із різних партій.
Під час виборів вибиратимуть не особистість, а політичну силу, упевнений Борис Беспалий. Він також вважає, що слід відмовитися від блоків політичних партій. І найголовніше — необхідно змінити практику прийняття законів під кожні вибори. Вже давно на часі створення виборчого кодексу країни та реєстру виборців.