Вже 18 літ минуло відтоді, як Петро Дуган, дитинство і юність якого проминули на вулицях Чернівців, відмовився від принад міського життя заради сільського. Обрав село, звідки родом були батьки, — Купку Глибоцького району. Зізнаюсь, що завжди вважала місто перспективнішим для життя і роботи. Але Петро Георгійович переконав мене у протилежному.
Після школи здобув фах лісника, працевлаштувався. Жити було де — у трикімнатній квартирі місця цілком вистачало, навіть разом із батьками. Однак, як справжньому чоловікові, Петрові хотілося побудувати своє помешкання.
— Квартири у місті на той час коштували дорого, по 15—20 тисяч доларів, — згадує Петро Георгійович. — Тому я вирішив, що зможу спорудити будинок своїми руками.
Усі знайомі відмовляли: мовляв, життя на селі безперспективне, працювати треба важко, інфраструктура не розвинена... Та, як виявилось, — усе залежить від самої людини. І будинок спорудив. І город порядкує. Коли спостерігає, як на грядках наливаються соком помідори, підростають огірки, витягуються стебла картоплі — аж душа радіє. Паралельно відкрив невеликий продуктовий магазин, щоб не сидіти склавши руки. Нині на 18 сотках землі, окрім помешкання і городу, розміщена ще й приватна справа пана Петра — виробництво кукурудзяних паличок «Білочка», які продаються на території всієї Західної України.
Сьогодні у чоловіка є і своя квартира у Чернівцях. Однак перебиратись до міста він не збирається. Хіба що до райцентру Глибокої. Каже, що на селі йому живеться веселіше, оскільки люди тут дружніші, частіше зустрічаються, відзначають свята. Тоді як у місті можеш не знати навіть того, хто живе у квартирі напроти.
Чого не вистачає в Купці (як і в будь-якому селі на противагу місту), то це різних секцій для дітей. Тому дітям Петра доводиться їздити до міста. А от навчання у сільській ЗОШ навіть краще. Оскільки учнів у класах менше, педагоги встигають дати їм більше знань, бо приділяють час кожному вихованцю.
Загалом, констатував Петро Дуган, можна звикнути до будь-яких умов, куди б не закинуло життя. А якщо ви ще й до праці охочий, то й заможним будете. Єдине, що радить підприємець із Купки тим, хто планує започаткувати власну справу: в жодному разі не беріть кредитів! Знає, про що каже.
 
Чернівецька область.
Фото Петра Митранюка.