Любов до людини, повага до традицій свого народу — ось джерело натхнення талановитого вченого Олександра Литовченка. Він створив диво-напої, які отримали на міжнародних і державних виставках та конкурсах чотири кубки Гран-прі, а також сімдесят дипломів, золотих, срібних і бронзових медалей. Унікальними є безалкогольні фітобальзами “Ілля Муромець”, “Україна”, “Київ”. А створені під його керівництвом продукти харчування поліпшили здоров’я і навіть урятували життя не одній людині.
Наукова школа Олександра Литовченка — професора, доктора технічних наук, завідувача лабораторії переробки Інституту садівництва Української академії аграрних наук — розробляє спеціальні раціони та харчові добавки, які підвищують стійкість організму до несприятливих умов та перевантажень. Таких рецептур більш як сто — соки, напої, сиропи, бальзами, вина, одне слово, продукти ХХІ століття, виготовлені на основі натуральної вітчизняної сировини.
Щоб відновити випуск плодово-ягідної продукції в Україні, вже видано дев’ять книг — практичних енциклопедій сучасної нормативно-технічної документації.
На жаль, високорозвинена раніше українська плодопереробна галузь нині фактично зведена нанівець: усі вісімсот заводів, цехів, ліній первинного і вторинного виноробства закриті або перепрофільовані. Площі садів в Україні зменшилися з 1243 до 338 тисяч га, це майже в чотири рази.
Наші магазини заповнені яскраво оформленими іноземними винами і напоями, часто сумнівної якості: зі штучними ароматизаторами, барвниками, консервантами. А відродження виробництва національних напоїв потребує негайної державної підтримки. Дослідження та досвід показують, що напої, виготовлені з плодів і ягід, вирощених на землях України, успішно конкуруватимуть зі світовими аналогами.
Усім, кого цікавлять нові технології виробництва, наші вчені нададуть науково-методичну та практичну допомогу. А віддача не забариться!


В. ЛИТВИНОВ, заступник керівника Центру плодово-ягідного виноробства Інституту садівництва УААН.


Київ.