Ранкове й денне засідання 4 березня


На початку сесійного засідання парламент направив низку депутатських запитів до різних органів влади. Крім того, 286 голосами було підтримано депутатський запит Олега Тягнибока до Президента України про оприлюднення списків агентів КДБ СРСР, які працювали або працюють в органах влади України. Після цього декотрі депутати виступили із заявами. Зокрема, І. Алексєєв (КПУ) закликав негайно порушити кримінальну справу стосовно колишнього Президента України Л. Кучми та, враховуючи підозрілу смерть колишнього міністра внутрішніх справ Ю. Кравченка, негайно взяти Л. Кучму під варту. Після цього народні депутати включили до порядку денного питання про внесення змін до митного тарифу України.
Як зазначив міністр економіки та з питань європейської інтеграції Сергій Терьохін, цими змінами пропонується істотно зменшити митні ставки на ввезення товарів, яких не виробляють в Україні або виробляють в недостатній кількості, бо вони фактично перебувають на “забороненому” рівні. Це заганяє економіку в “тінь” і призводить до фальсифікації товарів. Водночас, на думку міністра, внесення змін до митного тарифу дасть можливість поповнити бюджет на 3 млрд. грн. Бо коли уряд проаналізував, як сплачують мито з імпорту, то з’ясувалося, що із завезених товарів на суму близько 150 млрд. грн. не менш як половина — контрабанда. Якщо за контейнер з електротехнікою сьогодні потрібно сплачувати 100—200 тисяч гривень, то реально надходило 10—30 тисяч грн. Тому уряд пропонує зменшити митні ставки вдвічі. А однією з причин ускладнення ситуації на митницях, на думку міністра, по-перше, є саботаж митників, а по-друге, коли імпортерам на митницях довелося сплачувати повну вартість мита, то з’ясувалося: їм просто економічно не вигідно завозити цей товар до України. Тому якщо не змінити митні тарифи, то, за умов належного контролю на митниці, завтра інфляція становитиме не 11 відсотків, а більш як 20, — заявив С. Терьохін.
Співдоповідач, голова Комітету ВР з питань фінансів і банківської діяльності Сергій Буряк підтримав міністра: сьогодні в Україні діють завищені ставки на товари, яких не виробляють в Україні або виробляють в недостатній кількості. Крім того, на думку голови комітету, ухваливши цей закон, Україна зробить два кроки назустріч вступу до Світової організації торгівлі.
Щоправда, серед депутатів одностайної підтримки цей законопроект не здобув. Проти його ухвалення виступили представники фракції КПУ Юрій Соломатін та Ольга Гінзбург. А Юрій Кармазін (“Наша Україна”), виступаючи за ухвалення змін в першому читанні до митного тарифу, водночас закликав ретельно проаналізувати кожну товарну позицію, бо особисто він не підтримує пропозиції зі зменшення ввізного мита на виноград, адже внаслідок цього постраждають кримські, одеські та закарпатські виробники винограду. Віталій Хомутинник (“Регіони України”), також підтримуючи ухвалення законопроекту в першому читанні, заявив, що в нього викликає заперечення зменшення митних ставок на побутову техніку, зокрема, на холодильники, яких у достатній кількості виробляють в Україні. У першому читанні цей законопроект підтримали 309 народних депутатів.
Верховна Рада не змогла ухвалити постанову про надання згоди на звільнення Президентом України Івана Чижа з посади голови Держкомітету з питань телебачення і радіомовлення. “За” проголосували лише 162 народні депутати.
Відбулися чергові зміни у складі фракцій та груп. Сергій Шевчук вийшов зі складу фракції Народної партії і увійшов до фракції Блоку Юлії Тимошенко. Крім того, до фракції БЮТ увійшли народні депутати Михайло Гладій та Олександр Борзих, народний депутат Володимир Абдуллін вийшов із складу СДПУ(о).
На початку засідання головуючий привітав із 50-річчям народного депутата В’ячеслава Анісімова.