Близько сімдесяти відсотків жителів Донецької й Луганської областей, які брали участь в опитуванні, висловилися за приєднання їх територіальних громад до Дніпропетровської області. Такі результати 13 травня озвучили в Центральній виборчій комісії референдуму «Разом із Дніпром».

Згідно з наведеними даними, в опитуванні брало участь майже 2,9 мільйона людей. Близько двох мільйонів проголосували за приєднання до Дніпропетровщини. За визнання Донецької народної республіки виступило менш як вісімсот тисяч жителів (27,2 відсотка). У ЦВК розповіли, що підрахунок усіх бюлетенів планувалося проводити на території Дніпропетровської області, але сорок відсотків лічили все-таки в регіонах.

Не обійшлося й без провокацій. Так, було пошкоджено виборчу дільницю в Красноармійську: знищено урни й бюлетені. У ряді інших дільниць на громадян намагалися чинити фізичний і психічний тиск. У Шахтарську, Торезі та Сніжному дільниці працювали неповний день. А загалом працювало 42 стаціонарних пункти і 137 пересувних пунктів опитування.

У виборчкомі повідомляють, що в Донецькій області не змогли проголосувати жителі Краматорська, Слов’янська, Костянтинівки та Дружківки, які перебувають під частковим контролем сепаратистів. У Донецьку референдум одержав підтримку з боку Комітету патріотичних сил Донбасу, який уже два місяці бореться із сепаратизмом.

— Я думав, що підтримка буде менша, тому що в Донбасі дуже сильно виражений регіональний патріотизм, який перевищує національний, — зазначив член виборчкому референдуму Дмитро Ткаченко. — У Донецькій області працюють російські канали й станції, відбувається поширення проросійської «правди», відповідно, медіаполе останнім часом тут працює проти України.

У Луганській області проблеми були в Красному Лучі, Антрациті, Брянці. Але опитування вдалося провести навіть у тих містах, що знаходяться під контролем сепаратистів — багато в чому завдяки досягнутому взаєморозумінню з різними підприємствами. Велику підтримку організатори одержали від представників гірників, які розглядали опитування, як захід, спрямований, насамперед, на збереження цілісності України.

На думку члена виборчкому з Луганщини Сергія Іванова, у регіоні міцніє неприйняття сепаратизму. Ті, хто має постійне місце роботи, певний інтелектуальний базис і може критично оцінити ситуацію, наразі відверто протистоять люмпенам. Люмпени ж одержали можливість відбирати все даром, наприклад, машини й елітний алкоголь, тому й відбувається неприйняття цих процесів усередині суспільства. Люди не хочуть виходити на роботу з мобільним телефоном, а повертатися без нього і з травмами.

— Ці жителі спостерігають за тим, як у Дніпропетровській області змогли навести порядок, і хочуть приєднатися, — заявив Сергій Іванов. — Необхідність територіально-адміністративної реформи в Україні назріла давно.

У комісії підкреслюють, що результати опитування будуть передані до Верховної Ради України. Низкою територіальних громад уже сьогодні підготовлено звернення на ім’я її голови Олександра Турчинова про зміну адміністративно-територіального підпорядкування, що буде підкріплено даними територіального опитування.

— Якщо Верховна Рада затвердить це звернення, то буде проведено опитування серед жителів Дніпропетровської області про приєднання нових територій, — підкреслив голова ЦВК референдуму Михайло Лисенко.

У комісії стверджують, що більш як половина жителів Дніпропетровщини підтримують з’єднання трьох регіонів, але без згоди дніпропетровців об’єднання не відбудеться.