Вечірнє засідання 4 лютого


357 голосами народні депутати затвердили на вечірньому засіданні програму уряду «Назустріч людям». (Документ було схвалено під час перерви між засіданнями на спільному засіданні Президента, Голови ВР, керівників депутатських фракцій, груп і комітетів та Кабінету міністрів.)
Під час її обговорення в сесійній залі Прем`єр-міністр Юлія Тимошенко зауважила: «Перший раз у програмі відійшли від галузевого принципу і перейшли до побудови рівних, конкурентних фінансово-економічних стосунків для кожної галузі». За її словами, спільно з фракціями і комітетами уряд відпрацьовуватиме глибоку й детальну програму першочергових заходів. У наших силах, наголосила вона, утворити прекрасну спільну команду. І додала, що найближчим часом у парламенті з`явиться постійний урядовий представник.
Попри схвальні оцінки, парламентарії цікавилися конкретикою. Так, Микола Янковський (фракція «Регіони України») опікувався діями уряду стосовно регулювання цін на ринку. Відповідаючи на це запитання, Юлія Володимирівна зауважила, що Кабмін у ручному режимі нічого не коригуватиме. Однак що стосується продуктів споживання, то «займатиметься політикою інтервенції» для того, щоб монопольні ціни не душили економіку і люди мали можливість купити за реальними цінами необхідні продукти. Стосовно ж енергетики Юлія Тимошенко запевнила, що КМ знайде всі можливості для того, щоб розмір тарифів на комунальні послуги збігався з платоспроможністю громадян.
Хоч була низка зауважень від профільного комітету, які озвучив Володимир Демьохін (зокрема, стосовно ефективної допомоги товаровиробникові, забезпечення села вітчизняною технікою, спеціальних економічних зон), комітет запропонував підтримати документ. Водночас комітет порадив урядові щопівроку звітувати перед парламентом про результати виконання програми. А також протягом місяця розробити і представити до парламенту «Програму соціально-економічного розвитку».
Комуніст Петро Цибенко, розкритикувавши документ, повідомив: на фракційному засіданні прийнято рішення виключити з фракції КПУ Анатолія Мороза, Бориса Олійника та Сергія Сінченка, які проголосували за призначення Ю. Тимошенко прем’єром.
Голова ВР Володимир Литвин поінформував парламентаріїв, що 8 лютого відбудеться день уряду, а 16 і 23 лютого — парламентські слухання. Пленарні засідання розпочнуться 1 березня.