У мого чоловіка зі мною другий шлюб, маємо двох дітей. Від першого шлюбу в нього теж є діти. І з чоловіка вираховують аліментів 75 відсотків заробітку, оскільки деякий час він їх не виплачував через певні обставини. Чи можуть утримувати із заробітку такий великий відсоток?
Ірина Березин.
 
Питання сплати аліментів регулюється Сімейним кодексом України (СК). Слід звернути увагу на те, що раніше Кодексом про шлюб та сім’ю України були чітко встановлені розміри аліментів, тепер же обов’язок з їх визначення покладено на суд. Так, відповідно до ст.182 СК при визначенні розміру аліментів суд враховує такі обставини: стан здоров’я та матеріальне становище дитини; стан здоров’я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; інші обставини, що мають істотне значення. При цьому розмір аліментів на одну дитину за жодних обставин не може бути меншим від неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (17 грн.).
Також батьки зобов’язані брати участь у додаткових витратах на дитину, викликаних особливими обставинами (розвитком здібностей дитини, її хворобою, каліцтвом тощо). У разі виникнення спору щодо розміру додаткових витрат одного з батьків питання вирішується судом. Якщо ж дохід дитини набагато перевищує дохід кожного з батьків і забезпечує повністю її потреби, то батьки можуть бути звільнені від обов’язку утримувати дитину.
Сімейний кодекс передбачає зменшення або збільшення розміру аліментів, визначеного судом або домовленістю між батьками, за рішенням суду за позовом платника чи одержувача аліментів у разі зміни матеріального становища або сімейного стану, погіршення чи поліпшення здоров’я когось із них. Також розмір аліментів може бути зменшено, якщо дитина перебуває на утриманні держави, територіальної громади або юридичної особи.
Щодо сплати заборгованості, то, знову-таки, за позовом платника аліментів суд може повністю або частково звільнити його від її сплати, якщо заборгованість виникла у зв’язку з його тяжкою хворобою чи іншою обставиною, що має істотне значення, або взагалі звільнити, якщо буде встановлено, що вона виникла внаслідок непред’явлення без поважної причини виконавчого листа до виконання особою, на користь якої присуджено аліменти.
Отже, коли розмір аліментів, який сплачує ваш чоловік, завеликий для вашої сім’ї, ви можете подати до суду за своїм місцем проживання позов про зменшення розміру аліментів.