Вечірнє засідання 20 січня


До Верховної Ради прийшов Президент України Леонід Кучма. Він мав взяти участь у церемонії складання присяги суддями Конституційного Суду — Валентином Коваленком, призначеним указом Президента України від 5 січня, та Андрієм Стрижаком, призначеним VІ позачерговим з’їздом суддів України 27 грудня. У парламенті також були присутні в. о. Прем’єр-міністра Микола Азаров, голови Конституційного та Верховного судів. Така процедура складання присяги суддями КС передбачена Конституцією. Однак представники фракцій «Наша Україна» і БЮТ заблокували парламентську трибуну, протестуючи проти присутності Л. Кучми і М. Азарова у сесійній залі. Вони вважали, що ця церемонія повинна відбуватися вже за нових Президента і глави уряду. Голова Комітету ВР з питань державного будівництва і місцевого самоврядування Анатолій Матвієнко (БЮТ) звинуватив Леоніда Кучму в розігруванні у сесійній залі «чергового фарсу» і наголосив, що питання про призначення суддів КС не розглядалося у профільному комітеті.
На це Голова Верховної Ради України Володимир Литвин відповів: жодного разу, відколи парламент розглядає питання про призначення суддів КС — із 1996 року, це питання не розглядалося у комітеті. «Це процедурне питання переведено у політичну площину», — сказав В. Литвин і додав, що у майбутньому необхідно буде ухвалити політичне рішення про складання присяги суддями КС. Щоб «парламент гідно вийшов із цієї колізії», Голова ВР запросив керівників депутатських фракцій і груп на нараду до свого кабінету. Л. Кучма і М. Азаров залишили сесійну залу і більше в ній не з’являлися. Депутати так і не повернулися до цього питання, а судді КС так і не змогли скласти присягу.
Перейшовши до розгляду питань за порядком денним, парламент ухвалив у першому читанні зміни до законів України стосовно фінансування Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, внесені Нацбанком України. Цілком зрозуміло, чому це питання особливо турбувало народних обранців: ще не загоєно рану від втрати і знецінення всіх заощаджень наших громадян в Ощадбанку колишнього СРСР. Як доповів заступник Голови НБУ Олександр Шлапак, законопроект визначає додаткове джерело фінансування фонду за рахунок 20 відсотків прибутку НБУ: за підсумками року в разі перевищення кошторисних доходів над кошторисними витратами НБУ вносить 80 відсотків від суми перевищення доходів над витратами до держбюджету на покриття дефіциту бюджету, а 20 відсотків — до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. За словами О. Шлапака, нині у разі банкрутства банку вкладникам виплачується компенсація в розмірі лише трьох тисяч гривень. А розроблений законопроект спрямований на збільшення гарантованої суми відшкодування коштів за вкладами і поступове наближення її розмірів до рівня компенсації вкладів фізичних осіб у цивілізованих країнах світу.
У першому читанні також схвалено зміни до закону «Про молодіжні та дитячі громадські організації», якими вилучається із чинного закону положення щодо Українського національного комітету молодіжних організацій, які визнано Конституційним Судом неконституційними.
Повернувшися до розгляду законопроекту про внесення змін до Закону «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною», який на ранковому засіданні було схвалено за основу, депутати прийняли цей документ як закон. Він передбачає право на отримання пенсії за особливі заслуги працюючими пенсіонерами з 1 січня 2006 року.
Перед закриттям засідання головуючий Адам Мартинюк оголосив про те, що народний депутат Олександр Бандурка вийшов із групи «Демократичні ініціативи» й увійшов до фракції «Єдина Україна».