Наші «просунуті» діти уже в п’ятирічному віці упевнено заявляють, що справжніх Дідів Морозів не буває. Що білу бороду на себе натягає або тато, або незнайомий дядько, якому за це платять, бо він артист. Як аргумент, що вочевидь не на користь головного новорічного персонажа, одна дівчинка сказала таке: «В Діда Мороза мають бути крижані руки, а вони в нього гарячі». Хіба можна не погодитися з такою дитячою логікою?
Але все-таки дитина залишається дитиною. І вона вірить у диво, утім, як і дорослі. Це підтвердила акція, що її напередодні Нового року провела «Укрпошта». Поштовики запропонували юним луганчанам написати листа Дідові Морозу і розповісти про свої мрії. Листів прийшло безліч. Одні послання читаєш з посмішкою, інші — з гіркотою. Дівчинка Світланка, наприклад, просить Діда Мороза зробити так, щоб «...ніхто не хворів, усе було добре в родині та не було сварок», другокласник Славко мріє, щоб не було війни, а Любочка просить, щоб їй подарували щось смачненьке. «Ми живемо бідно, — пише вона, — на подарунки в мами немає грошей, а на останню гривню вона купила мені конверт».
До речі, за листами можна судити про те, як рано дорослішають наші діти. Семирічні дівчатка мріють мати косметичний набір «Фея», пінку для волосся чи красиву помаду з блискітками. А хлопчики — машину з радіокеруванням. Але це тільки в тому разі, якщо в Діда Мороза не вистачить коштів на комп’ютер або CD-плеєр. Кожен третій хотів би мати мобільний телефон, і не якийсь, а обов’язково «Сіменс». Два юні мешканці Алчевська написали: «Шановний Діду Морозе! Надішли нам 10000000 доларів, а також яхту, віллу на березі океану, а Рудому — «Сіменс» М-55. Переконливе прохання надіслати все до 30.12.04. У разі відмови приїдемо по подарунки особисто! За наслідки не відповідаємо!»
Але найбільше з пошти Діда Мороза вразили два листи, написані дорослими. Перший надіслали чоловік і дружина: «Просимо тебе, Діду Морозе, лише про одне: подаруй здоров’я нашій дорогій донечці. Їй 7 місяців, і вона зараз у реанімації у тяжкому стані. Ти наша надія. Зроби так, щоб наша донечка Аня жила. Це треба всім нам. Адже ти чудовий дядько».
«Я вже не маленька дівчинка, мені 41 рік, — відверто повідомляє авторка іншого листа. — Дідусю, мені дуже самотньо і я дуже хочу, щоб моє життя змінилося на краще. Хочу, щоб старший син перестав пити і одружився з Олею, щоб молодший син був завжди таким хорошим, як нині. Хочу, щоб у моїй домівці завжди було багато справжніх друзів. І хочу зустріти чоловіка, призначеного мені долею».
...Кажуть, що мрії збуваються тільки в тому разі, якщо в них дуже сильно вірити. Тоді й Дід Мороз не знадобиться.


Листи читала Алла АНТИПОВА.


Луганськ.