Ранкове і денне засідання 19 січня


Традиційно народні депутати мали можливість виголосити депутатські запити та пропозиції. Олександр Масенко (КПУ) звернув увагу на невиконання обіцянок уряду та Президента з приводу ліквідації диспропорції у пенсійному забезпеченні різних категорій військових пенсіонерів, оскільки перші перераховані виплати показали, що ці обіцянки так і залишилися обіцянками. Микола Шершун (НАПУ) закликав Генпрокуратуру зупинити незаконне самозахоплення земель Ялтинського природно-лісового заповідника, оскільки це завдає непоправної шкоди екології. За його словами, ринкова вартість захоплених земель сягає мільярдів гривень. Олег Білорус (БЮТ) заявив, що сьогодні до нової влади намагаються проникнути «чорні вовки старої влади, що одягають на себе помаранчеві овечі шкури», та закликав нового Президента не допустити контрреволюції. О. Білорус вважає, що особливо ретельно мають бути розслідувані зловживання останніх років. Особливо це стосується приватизації та розкрадання бюджетних коштів.
Цю ж думку підтримав М. Рудьковський, котрий від імені СПУ закликав майбутній уряд проаналізувати приватизаційні «оборудки» останніх років, бо тільки в енергетичній галузі за безцінь було віддано вугільні підприємства «Павлоградвугілля», «Комсомолець Донбасу», «Красноармійська-Західна». А Володимир Бронніков («Регіони України») закликав нову владу не складати списків неблагонадійних, бо це, на його думку, призведе до нового тоталітаризму. Ігор Шурма (СДПУ(о)) запропонував парламенту розробити та ухвалити закон «Про парламентську більшість і парламентську опозицію» та повернутися до питання перерозподілу керівництва парламентських комітетів, щоб меншість отримала посади голів комітетів з питань бюджету, свободи слова та боротьби з корупцією. І закликав їх голів добровільно скласти свої повноваження.
Після цього на трибуну вийшов голова Комітету ВР з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Геннадій Руденко (СДПУ(о)), котрий заявив про добровільне складання ним повноважень голови комітету. За його словами, колишня політична угода між парламентом і коаліційним урядом на практиці вже давно обернулася фарсом та взаємними пустопорожніми обіцянками. До того ж, на його думку, визначення кількості парламентських комітетів у Верховній Раді та принципи обрання їх керівного складу на основі угоди між парламентською більшістю і парламентською опозицією відбулося не на користь провладних сил, що призвело до диспропорції та суперечило логіці і потребам спільної роботи уряду і парламенту.
Далі парламент розглянув проект закону «Про систему досудового слідства», яким пропонувалося залишити цю функцію за Міністерством внутрішніх справ, Службою безпеки України та Податковою адміністрацією. Доповідач, народний депутат Василь Гаврилюк зазначив, що вже давно назріла потреба зібрати слідчі органи під одним дахом, коли керівництво слідчими здійснюватиметься по вертикалі. Проте співдоповідач, колишній Генпрокурор Михайло Потебенько зазначив, що цей законопроект, найімовірніше, втілює прагнення органів внутрішніх справ, тоді як, на його думку, потрібно створювати окремий слідчий орган — бюро розслідувань. Юрій Кармазін назвав цей законопроект декларацією. І запропонував спочатку ухвалити закон про статус слідчих, потім внести зміни до Кримінально-процесуального кодексу, а вже потім створювати незалежне бюро розслідувань. Після обговорення цей законопроект було відхилено.
Парламент 269 голосами ратифікував угоду між Кабінетом Міністрів України та урядом Федеративної Республіки Німеччина про фінансове співробітництво. Загальний обсяг позики становить 11 млн. євро із 40-річним терміном погашення та процентною ставкою у розмірі 0,75 річних. З них три мільйони євро буде надано на безплатній і безповоротній основі у вигляді грантів.
Верховна Рада 234 голосами прийняла за основу проект закону про внесення доповнень до Цивільного кодексу України (стосовно обігу векселів) та зміни до Закону «Про нотаріат», що захищають майнові права осіб, над якими встановлено опіку.


***


Перший заступник Голови ВР Адам Мартинюк повідомив про вихід народного депутата Миколи Нощенка із фракції «Трудова Україна» та НДП.