Слів з пісні не викинеш, як і не зміниш теплу погоду в середині січня. Але можна поміняти байдуже ставлення до самого себе, тим паче, якщо у вас проблеми з тиском або серцем.
— Є досить поширена і, головне, помилкова думка, що тиск піднімається через теплу погоду взимку, — каже завідувачка відділу гіпертонічної хвороби Інституту кардіології ім. М. Д. Стражеска Академії медичних наук України Євгенія Свіщенко. — Але ж справа зовсім в іншому. Ми провели ретельні дослідження впливу погоди на збільшення викликів «швидкої допомоги». І тепер з упевненістю можемо заявити: є три основні погодні чинники, що негативно впливають на самопочуття людини. Це підвищена вологість, різка зміна атмосферного тиску (здебільшого його зниження) і низька температура.
Фактично виходить, що якби зараз надворі стояла справді сніжна й холодна зима, то «сердечникам» було б набагато гірше. Науково доведено, що влітку рівень тиску гіпертоніків нормалізується, а в холодний час судини людини звужуються і тиск скаче вгору. А головний і серцевий біль, на який останнім часом дедалі більше скаржаться люди, пояснюється насамперед різкими стрибками атмосферного тиску цієї зими. Євгенія Свіщенко порадила людям зі слабким серцем, а також тим, хто страждає на аритмію, гіпертонію, займатися профілактикою: побільше бувати на свіжому повітрі, посилено займатися фізкультурою, стежити за вагою і обмежити до мінімуму додавання солі в їжу: адже надлишок води, до якої незмінно тягнешся після солоної страви, а також самої солі сприяють підвищенню тиску.
— Ну а якщо раптом буде зовсім погано із серцем і підскочить тиск, — радить Євгенія Петрівна, —прийміть клофелін або адельфан. Такі «екстрені» ліки гіпертонікам краще завжди мати при собі. І частіше обстежуватися у свого лікаря. Тим паче в такий небезпечний для сердечників час, як зима. Бережіть себе і будьте здорові!