Позаду бурхливі новорічні свята. Важко уявити їх без застілля, без численних тостів за здоров’я, щастя і т. д. А в результаті, певно, далеко не кожний може похвалитися тим, що ці торжества пройшли без головного болю і похмілля вранці. Як уникнути таких «питних» помилок чи хоча б звести до мінімуму болісні симптоми абстинентного синдрому? По практичну консультацію ми звернулися до завідувачки психоневрологічного відділення Одеського обласного психоневрологічного диспансера кандидата медичних наук Тетяни МуратовоЇ.
— Усе залежить від того, наскільки людина взагалі сприйнятлива до алкоголю. Велика частина людей виходить зі стану похмілля з допомогою відомих домашніх засобів: розсолу, контрастного душу, заняття коханням. Не дивуйтеся, останній рецепт перевірено в народі. Є навіть прислів’я: «Нема кращого зілля, як молодиця на похмілля».
Коли ж казати про медичні методи боротьби з абстиненцією, то рекомендується готуватися до неї заздалегідь, тобто напередодні передбачуваного застілля. Знаючи, що в вас увечері тривале і грунтовне вживання спиртних напоїв, за кілька годин до походу в гості випийте 50—100 грамів алкоголю, гарно поїжте і поспіть годинку-півтори. У цьому разі печінка починає виробляти особливий фермент, який розщеплює алкоголь, і тоді ваша пиятика не матиме вранці тяжких наслідків.
Якщо нема можливості для такої ретельної підготовки, удайтеся до таблеткового методу — прийміть дві таблетки карсилу (для захисту печінки) і дві таблетки аллохолу (як жовчогінне), а повернувшись після банкету додому, перед сном повторіть те ж саме плюс церукал і дві таблеточки ношпи.
Трапляється, що ви все-таки перебрали і вранці життя зовсім не миле — тоді, звичайно, можна прийняти і алка-зельцер. Якщо печінки не шкода. Але найкращий спосіб, принаймні безпечний для й без того постраждалих внутрішніх органів, — гарячий бульйон або суп і склянка води з двома таблетками розчинного аспірину. Вибивати клин клином не варто. Бо коли ви вранці вип’єте чарку, додасте інтоксикації. З похмілля відбувається мікронабряк оболонок мозку (звідси головний біль, нудота і т. д.), і випиті сто грам його не знімуть.

До речі, Київський інститут геронтології опублікував матеріали про те, що алкоголь у малих дозах при регулярному вживанні сприяє продовженню активного життя. Що таке мінімальна доза? Це близько 120 грамів горілки на людину середньої ваги. Але ця програма «збереження здоров’я» категорично не підходить тим, у кого в роду були алкоголіки, тобто тим, у кого генетична схильність до алкоголізму.