Відділення матері і дитини створене в санаторії «Святі гори» п’ять років тому. Щороку тут оздоровлюється близько тисячі маленьких пацієнтів, причому не лише з мамами, а й з татами чи бабусями. Про особливий статус відділення свідчить навіть зовнішнє оформлення: казкові сюжети на стінах, саморобки на поличках. Особливі вимоги — до персоналу: крім професійних якостей, медики повинні виявляти чуйність і фантазію в роботі. А ще — бути готовими до несподіванок, адже діти є діти.
— До нас їдуть із захворюваннями дихальної, серцево-судинної систем, із функціональними розладами нервової системи, діти, які часто хворіють, віком від 4 до 14 років, — розповідає завідуюча відділенням Лілія Воропаєва. — Оскільки Святогірськ — ще й кліматичний курорт, пацієнти з великих промислових міст отримують і рідкісну нагоду подихати чистим повітрям.
Оздоровлюватися приїздять мешканці як Донецької, так і Харківської, Полтавської, Луганської областей. Медики відзначають, що регулярно чималу кількість путівок закуповує Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча, керівництво якого переконане: щоб працююча мама не брала лікарняних, вона повинна добре відпочити з дітьми.


Ліна КУЩ, Ірина ОЛЬШАНСЬКА.