Дніпропетровська облрада затвердила бездефіцитний бюджет на нинішній рік та програму соціально-економічного і культурного розвитку. Прибуткова частина обласного бюджету становить 972,3 мільйона гривень, з яких майже половина — власні надходження, 14,5 млн. — дотації із держбюджету, 387,4 млн. покриваються за рахунок субвенцій та 91 мільйон — кошти спеціального фонду. Врахували і новий прожитковий мінімум.
Розповісти про особливості формування цьогорічного головного фінансового документа області ми попросили голову Дніпропетровської облради Миколу Швеця:
— Уперше за останні роки ми розробили бюджет розвитку. Тобто, якнайбільше зароблених областю коштів має піти на поліпшення добробуту її мешканців. Так, буде у півтора разу більше коштів на придбання сучасного обладнання для установ медичної галузі, освіти, загалом соціальної сфери. З огляду на 60-річчя Перемоги в цьому році також заклали до бюджету допомогу ветеранським організаціям, яким запропонували делегувати свого представника для включення до складу президії облради. Окремим рядком облбюджету передбачено підтримку молодіжних організацій області, а це, насамперед, фінансова підтримка фонду заохочувальних стипендій та виділення коштів на створення нових робочих місць для молоді. Порівняно з минулим роком, фінансування депутатських можливостей зросте майже втричі. Це допоможе ефективніше вирішувати і поточні, й довгострокові проблеми виборців на їх територіях. 40 відсотків надпланових цьогорічних надходжень буде зараховуватися до доходів держбюджету, а решта накопичуватиметься на рахунку Держказначейства та розподілятиметься між зведеними бюджетами регіонів, виходячи із затверджених критеріїв.


Підготував Сергій КОРОБКА.