Ранкове засідання 18 січня
Приблизно так народні депутати змальовували «порядки» на українських митницях під час обговорення проекту закону про порядок ввезення громадянами предметів на митну територію України. Доповідач від уряду перший заступник голови Державної митної служби М. Іванюк якось дуже обтічно і тихо охарактеризував своє дітище, зауваживши, що принципова відмінність від чинного закону полягає у зміні понятійного апарату.
Тобто йтиметься не про товари, а про предмети, що підпадатимуть під мито. «Бомбу» підірвав доповідач від парламенту Володимир Скомаровський («Наша Україна»), який звернув увагу на прикінцеві положення норми цього закону, що, за його словами, міняють суть не лише чинного закону, а й митного кодексу. В разі прийняття запропонованого урядовцями документа всім, хто перетинає кордон, доведеться платити мито навіть за речі особистого вжитку — піджак, краватку, портфель, окуляри, якщо ці речі «потягнуть» більш як на 200 євро. Співдоповідач зауважував, що в жодній цивілізованій країні світу особисті речі таким чином не оподатковуються. Одне слово, дай законодавчу волю митникам, то й голому на кордоні доведеться платити. Профільний парламентський комітет з питань економічної політики висловився категорично проти цього документа. Адже він, крім Митного кодексу, ревізує як мінімум ще вісім законів, у тому числі й про пенсійне забезпечення, щоправда не обійшлося без політичних претензій — представники фракції КПУ, скориставшися нагодою, ще раз затаврувати капіталістів і лібералів з їхніми відкритими західними кордонами, запропонували відкрити наші митні кордони «з братніми народами і державами» в інтересах, хоч як парадоксально це звучить, народу і економіки України. Одначе більшість парламентаріїв професійно поставилися до законопроекту і за прийняття його за основу набралося лише п’ять голосів, а для відправлення на повторне перше читання лише 102 голоси «за», тому документ відхилено.
Одразу три законопроекти були присвячені ще одному товару, який дуже часто «полюбляє» перетинати митний кордон України, — деревині та пиломатеріалам. Тут було представлено проект народного депутата Віктора Балоги, що стосується регулювання експорту деревини, народного депутата Романа Зварича про заготівлю деревини в лісах України, а також документ Юрія Кармазіна про мораторій на проведення суцільних рубок та вивезення за кордон деревини і пиломатеріалів.
Найрадикальніші норми пропонує саме Юрій Кармазін — десятирічний мораторій на суцільні рубки і вивезення за кордон. Мотиви зрозумілі, високорентабельна лісозаготівля перейшла до рук бізнес-структур. З України вивозиться більше рідкісної деревини, аніж на це видано офіційних дозволів. У нас втричі менше заготовляється деревини, а в десятки разів більше завдано екологічної шкоди. Наслідки очевидні: для народу — екологічні катастрофи в Карпатах та інших колись лісистих українських місцевостях; для скоробогатьків — ліс рубають, чорний «нал» летить. Чи не з руки останніх, як зауважував Юрій Кармазін, його законопроект «ішов» до сесійної зали майже два роки — зрозуміло кому заважав. Парламентарії скористалися обговоренням цих документів, щоб звернути увагу на загальну ситуацію у лісовому господарстві. Одначе після непростої розмови у сесійній залі народні депутати визнали аж занадто кардинальною заборонну норму Юрія Кармазіна і так само поставили під сумнів законодавчі пропозиції Романа Зварича надати багато прав лісгоспам (як висловився Ігор Юхновський, самі рубатимуть, самі себе і контролюватимуть). Врешті-решт більшість парламентаріїв погодилася взяти за основу перший законопроект, який врегульовує експорт деревини (щоб хоч таким чином дати по руках скороспілим багатіям-експортерам), а кращі напрацювання з інших документів будуть враховані під час підготовки до другого читання Лісового кодексу.
На засіданні було розглянуто законопроект про ідентифікацію та реєстрацію тварин і маркування продукції тваринного походження та низку інших документів.
Також оголошено про вихід народного депутата Івана Кураса з фракції «Регіонів України» і входження парламентарія Володимира Майстришина до фракції Народної аграрної партії України. Головуючий на засіданні привітав з днем народження народного депутата Володимира Нечипорука.