Ранкове і денне засідання 13 січня


На початку пленарного засідання народні депутати внесли зміни до календарного плану проведення шостої сесії Верховної Ради України четвертого скликання. Раніше планувалося завершити роботу сесії 14 січня. Однак у зв’язку із необхідністю проведення спеціального урочистого засідання парламенту, присвяченого складанню присяги новообраним Президентом України а також призначення Прем’єр-міністра України, парламентарії вирішили продовжити роботу сесії ще на один тиждень.
Згідно зі схваленою постановою ВР, 17 січня відбудеться засідання погоджувальної ради, а 18—21 січня — пленарні засідання. Парламент також прийняв постанову про звільнення трьох членів Рахункової палати у зв’язку із закінченням терміну їхніх повноважень: заступника Голови Рахункової палати Віталія Мельничука, секретаря Рахункової палати Бориса Хропатого, головного контролера палати Віктора Огородника.
Парламент схвалив низку постанов про проведення у лютому—квітні 2005 року днів уряду України та парламентських слухань. Так, день уряду у березні буде присвячено стану виконання законодавства України щодо соціального, медичного і пенсійного забезпечення ветеранів війни і відзначення 60-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні. У квітні буде винесено питання про заходи щодо підвищення ефективності управління державною власністю у статутних фондах господарських товариств, що приватизуються, і товариств, створених за участю держави. 23 лютого у Верховній Раді відбудуться парламентські слухання на тему: «Національна кінематографія: стан, проблеми та шляхи їх вирішення», 13 квітня — слухання «Перспективи створення громадського телерадіомовлення в Україні», 20 квітня — «Культурна політика в Україні: пріоритети, принципи та шляхи реалізації», 17 травня — «Соціальне страхування та соціальне забезпечення в Україні: сучасний стан, проблеми та перспективи розвитку».
Парламент подолав вето глави держави на закон про затвердження прожиткового мінімуму на 2005 рік (365 — «за»). Президент України не підписав цей закон і повернув його до парламенту із пропозицією відхилити, оскільки Л. Кучма вважав, що цей закон базується винятково на припущеннях щодо можливого рівня інфляції, а відтак призведе до прямих додаткових витрат із державного бюджету у 2005 році та до зменшення його доходної частини. Однак народні депутати наполягали на збільшенні прожиткового мінімуму і подоланні вето глави держави. Цей закон передбачає затвердити на 2005 рік прожитковий мінімум на одну особу у розмірі 423 грн. на місяць, а також окремо для основних соціальних і демографічних груп населення. Для дітей віком до шести років прожитковий мінімум цього року буде встановлено у розмірі 376 грн., для дітей від 6 до 18 років — 468 грн., працездатних осіб — 453 грн., осіб, які втратили працездатність, — 332 грн. Торік прожитковий мінімум становив 382 грн. Відповідно до Конституції після подолання вето парламентом Президент України зобов’язаний підписати цей закон.
Депутати також подолали вето глави держави на закон про внесення змін до Бюджетного кодексу України. Згідно з цим законом змінюється порядок фінансування сільських, селищних і міських палаців культури, клубів, бібліотек і медичних установ. Ці заклади передбачається фінансувати з районних бюджетів і бюджетів міст республіканського, АР Крим і міст обласного значення. Зараз ці заклади культури та охорони здоров’я фінансуються за рахунок бюджетів сіл, селищ і міст районного значення. За подолання президентського вето проголосували 318 народних депутатів.
На денному засіданні була ухвалена постанова про обрання суддів. Депутати прийняли закон про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Як наголосив автор законопроекту — народний депутат Олександр Фельдман, — цей документ систематизує соціальні пільги для цієї категорії дітей, які на сьогодні зафіксовано в різних нормативних актах. Зокрема, запропоновано виділяти державою кошти на утримання дітей у прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу. Законопроект також передбачає низку заходів соціального захисту дітей-сиріт, які гарантуються та забезпечуються державою.
На початку ранкового засідання Голова Верховної Ради України Володимир Литвин повідомив про чергові міжфракційні міграції: народний депутат Георгій Бондаренко вийшов із фракції «Регіони України», а Михайло Поплавський увійшов до фракції Народної аграрної партії України.