Ранкове і денне засідання 12 січня
Після оголошення депутатських запитів, заяв і повідомлень парламентарії ратифікували Консульську конвенцію між Україною та Італійською Республікою й угоду про співробітництво держав—учасниць Співдружності незалежних держав з питань повернення неповнолітніх до держав їхнього постійного проживання. Обидва документи підтримали і профільні комітети.
За словами заступника міністра закордонних справ Валентина Наливайченка, конвенція визначає порядок створення консульських установ, призначення консульських посадових осіб та здійснення консульських функцій, їх пільги, привілеї та імунітети. Згідно з документом консульські посадові особи мають право захищати в державі перебування права й інтереси акредитуючої держави, її громадян і юридичних осіб; сприяти розвитку торговельних, економічних, туристичних, соціальних, наукових, культурних і технологічних відносин, а також у галузі мореплавства і цивільної авіації між договірними сторонами. Конвенція набуде чинності у перший день другого місяця від дня обміну ратифікаційними грамотами. Однак і Україна, і Італія в будь-який момент можуть денонсувати документ.
А угода про співробітництво, як повідомив перший заступник міністра внутрішніх справ Михайло Корнієнко, діятиме протягом п’яти років з дати набуття чинності. Після закінчення цього терміну автоматично продовжується на наступний п’ятирічний період. Неповнолітніх осіб, які залишили держави постійного проживання без дозволу й опинилися в іншій країні, поміщатимуть у спеціалізовані установи. А самі держави—учасниці СНД зобов’язуються безоплатно надавати на запит інформацію. Втім, країна, яка підписала документ, може вийти з угоди, якщо за шість місяців до цього повідомить про своє рішення.
Народні депутати ухвалили зміни до Закону «Про службу в органах місцевого самоврядування» у новій редакції. (Нагадаємо, раніше прийнятий закон Президент не підписав, оскільки був істотний розрив між категоріями посад. Та й запропоновані депутатами зміни вважав недоцільними). За інформацією голови підкомітету Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Івана Іванчо, посади міських, селищних та сільських голів віднесено до четвертої категорії посад в органах місцевого самоврядування. А посади секретарів — до п’ятої категорії.
Парламентарії 326 голосами подолали президентське вето на зміни до Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» (про передачу повноважень). Глава держави вказував: такі зміни неприйнятні, бо обраний всією територіальною громадою сільський, селищний, міський голова є головною посадовою особою. Отже, і передача до наступних виборів за будь-яких обставин повноважень іншій особі, в тому числі і секретарю ради, не може відбуватися автоматично. У такому випадку відповідна рада призначає та проводить вибори в 130-денний період.
На початку ранкового засідання Голова Верховної Ради України Володимир Литвин повідомив про вихід Валерія Горбатова з депутатської фракції СПДУ (о) і Олександра Колоніарі — з «Регіонів України», а також привітав з днем народження колег Миколу Мартиненка і Олексія Реманюка.
Найемоційніше цього дня парламентарії обговорювали зміни до Закону України «Про статус народного депутата», на які Президент наклав вето. Нагадаємо, ухвалені в жовтні минулого року зміни передбачають збільшення обсягу прав народних обранців щодо безплатного виступу в засобах масової інформації, засновником яких виступають органи державної влади чи організації, які фінансуються з державного бюджету. Так, парламентаріям пропонується щомісяця додатково надавати 10 хвилин на радіо, до 20 хвилин на телебаченні та не менш як 15 хвилин ефірного часу в прямому ефірі й у режимі прямого ефіру на радіо та телебаченні. Глава держави переконаний, що тільки телерадіоорганізаціям належить виняткове право на використання своїх програм, а впровадження таких змін призведе до порушення майнових прав мас-медіа. Однак народні депутати вважають позицію Президента необгрунтованою, бо в цьому випадку порушуються їхні конституційні права доносити до виборців свою думку. Борис Беспалий («Наша Україна) зазначив, що у «рекомендаціях» Леоніда Кучми йдеться не про технічні обмеження, а про обмеження прав виборців на отримання правдивої інформації з перших рук. Степан Бульба, оприлюднюючи думку соціалістів, наголосив, що такий закон необхідний. З ними погодилися народні обранці і 344 голосами подолали президентське вето.
Крім того, парламентарії ухвалили зміни до законів «Про ветеринарну медицину», до деяких законодавчих актів України (про посилення правового захисту громадян та запровадження механізмів реалізації конституційних прав громадян на підприємницьку діяльність, особисту недоторканність, безпеку, повагу до гідності особи, правову допомогу, захист), «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (стосовно розширення кола студентів, котрі мають право на отримання підвищеної стипендії), «Про відпустки» тощо з частковим врахуванням пропозицій Президента.