Єдиний в Європі грязевий вулкан, який періодично викидає на поверхню нафту, бітум, глинисті масла, а також високотемпературні мінерали, що утворюються в глибоких надрах Землі, «дихає» у Старуні на Прикарпатті. Вулкан виявляє свою активність перед сейсмічними поштовхами, що відбуваються у досить віддалених куточках планети. Це означає, що місцина безцінна з суто наукового боку, скажімо, не лише для вивчення давніх поселень, а й прогнозування землетрусів і т. ін., вважають учені Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, які досліджують територію з 1974 року. Тож Старунський геодинамічний полігон — так його називають, розташований на 60 гектарах як пам’ятник природи світового значення, набуде і статусу міжнародного еколого-туристичного центру, який відтворюватиме добу льодовикового періоду.
Це буде свого роду унікальний Парк льодовикового періоду — такий само дивовижний, як і сама Старуня. Геотуризм стане бізнесом Старуні. Стоянки первісних людей, муляжі тварин, макети озокеритових шахт і т. ін. — усе це буде відтворено за знахідками майже столітньої давнини.
Тоді польські гірники і геологи, розробляючи родовища корисних копалин, знайшли у 1907 році забальзамовані в озокеритових товщах (утворених 24000 — 10000 років тому!) останки шерстистих носорогів та інших гігантських тварин з так званої мамонтової фауни. Чучела цих носорогів зберігаються у музеях Кракова та Зальцбурга (Австрія). З того часу ця місцина стала полігоном для досліджень науковців, труди яких нерідко увінчувалися новими знахідками. Так, на околицях села місцевим археологам вдалося знайти 12 стоянок первісної людини, а польські дослідники зафіксували на черепах носорогів сліди від списів тодішніх мисливців. Уже одного цього є більш ніж достатньо, щоб створити тут археолого-краєзнавчий природоохоронний центр зі статусом міжнародного.
Представники британських турфірм, які щойно відвідали Старуню, заявили, що готові хоч сьогодні везти сюди туристів, лише вирішилося б питання з облаштунком дороги. А поляки хочуть включити Старуню до одного з європейських міжнародних турмаршрутів, які пролягають через Польщу.
Івано-Франківськ.