Ранкове засідання 24 грудня
З таким закликом до українського народу напередодні голосування 26 грудня звернулася Верховна Рада. Про це йдеться у спеціальному зверненні, яке підтримали 328 парламентаріїв. Темі вирішального у житті країни дня виборів Президента України були присвячені й виступи депутатів під час відведеного Регламентом півгодинного виголошення заяв, повідомлень та внесення пропозицій.
Соціалісти, зокрема Іван Бокий, Станіслав Ніколаєнко, звернули увагу на розповсюдження серед виборців провокаційних листівок нібито із закликом Олександра Мороза голосувати за провладного кандидата у Президенти. Тому соціалісти ще раз наголосили, що вони за того кандидата, якого підтримували впродовж усієї передвиборної кампанії (прізвища кандидатів тут і надалі не називаємо з огляду на заборону агітації в останній день перед виборами). До речі, представник фракції «Наша Україна» Микола Томенко наголосив, що в багатьох провокаційних листівках виборців підштовхують голосувати неправильно, тобто ставити напроти свого кандидата «так», а прізвище іншого викреслювати, що призведе до признання бюлетеня недійсним.
Традиційно активно на виборчу тематику відгукнулися члени фракції КПУ. Зокрема, депутати В. Пузаков, В. Лещенко, В. Мироненко, В. Єщенко. І хоча останній зауважив, що комуністи не підтримують жодного з двох кандидатів, одначе його однодумці засуджували лише одного кандидата, наголошуючи на неприйнятті «американського вибору», «помаранчевого кольору» тощо. Дійшло до того, що представник лівої опозиції соціаліст С. Ніколаєнко попросив комуністів схаменутися, не допомагати одному з кандидатів, особливо тоді, коли навіть фракція цього кандидата за нього вже сьогодні в сесійній залі не агітує.
Проблемам порушення законодавства під час попередніх голосувань була присвячена і левова частина із виголошених 52 депутатських запитів.
Згідно із попередніми домовленостями Верховна Рада включила до порядку денного розгляд проекту постанови про утворення тимчасової слідчої комісії з питань розслідування причин незадовільного стану системи державних закупівель та перевірки фактів можливого зловживання службовим становищем посадових осіб, інших пов’язаних з цим питань. За створення такої комісії проголосував 251 народний депутат.
Більшість парламентаріїв підтримали і прийняття в першому читанні проекту закону про статус сільських, селищних, міських голів. Автори законопроекту М. Катеринчук, В. Ющенко та Б. Беспалий пропонують посилити захист цих категорій органів місцевого самоврядування. Як зауважив доповідач Борис Беспалий, є парадоксом, коли сільському чи селищному голові заборонено займатися господарською діяльністю на власній присадибній ділянці, що розцінюється як підприємництво, або так само очевидною несправедливістю є тиск на сільських, селищних голів через порушення проти них кримінальних справ і їх арешт. Одне слово, автори законопроекту проти того, щоб ці голови почувалися такими собі «удільними князьками», а з другого боку, вони і проти безпрецендентного тиску виконавчої влади на поважних посадових осіб на селі чи в місті.
У законі йдеться не про запровадження статусу недорканності у сільських, селищних і міських голів, а лише про особливий порядок притягнення до кримінальної відповідальності (прокуратура звертається до ради і якщо та не погоджується з її аргументами — апелює до ради вищого рівня). Під час обговорення парламентарії висловили чимало критичних позицій до документа, які буде враховано під час підготовки до другого читання.
Загалом парламент цього дня запланував до 13 години розглянути більш як десять проектів законів і постанови. А наприкінці у «різному» знову висловитися з приводу вирішального у житті народу дня — голосування за кандидатів у Президенти України.
На початку засідання головуючий привітав з днем народження народного депутата Віктора Петрова а нашоукраїнець Михайло Косів нагадав про річницю від дня народження відомого в минулому парламентарія Героя України В’ячеслава Чорновола. Було також оголошено про входження Сергія Ратушняка до фракції Народної Аграрної партії України.