У березні 2003 року померла моя старша сестра Леся, яка з чоловіком жила погано. Вона просила мене, щоб у разі смерті я виховувала її доньку Юлечку. Потім Лесин чоловік поїхав на заробітки до Києва і взяв з собою Юлю. Там він зустрів жінку, яка його прийняла до себе. А за дівчинкою ніхто не дивився, їсти не готували, тільки били. Потім ця жінка вигнала Юлю з батьком, і вони блукали по місту, ночували на вокзалі. У серпні минулого року я нарешті забрала Юлю до себе. Ми з чоловіком хотіли б удочерити Юлечку, але не знаємо, куди звернутися по допомогу.


Наталія КАСІЯНЧУК.


Івано-Франківська область.

Порядок усиновлення регулюється Сімейним кодексом України (СК), за яким вам найперше необхідно особисто подати до суду, за місцем проживання, заяву про усиновлення. Суд, приймаючи рішення про усиновлення дитини, буде враховувати обставини, що мають істотне значення, зокрема: ваш стан здоров’я та матеріальне становище, сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини; мотиви, на підставі яких ви бажаєте усиновити дитину; мотиви того, чому другий із подружжя не бажає бути усиновлювачем, якщо лише один із подружжя подав заяву про усиновлення; ваша взаємовідповідність та дитини, а також те, як довго ви опікуєтеся дитиною; особу дитини та стан її здоров’я; ставлення дитини до вас.
Слід пам’ятати, що усиновлювачем дитини може бути повнолітня дієздатна особа, яка старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менш як на п’ятнадцять років. Стаття 211 СК передбачає, що якщо дитина має лише матір або лише батька, які у зв’язку з усиновленням втрачають правовий зв’язок з нею, усиновлювачем дитини може бути один чоловік або одна жінка. Усиновлення дитини здійснюється за вільною згодою її батьків, яка має бути безумовною, а письмова згода засвідчується нотаріусом. Водночас для того, щоб усиновити дитину одним з подружжя, потрібна письмова, засвідчена нотаріально згода другого з подружжя. Усиновлення дитини допускається без згоди батька, якщо судом буде встановлено, що він, не проживаючи з дитиною понад шість місяців без поважних причин, не виявляє стосовно неї батьківського піклування, не виховує та не утримує її.
Важливою також є згода дитини на її усиновлення, яка дається у формі, що відповідає її вікові. Дитина має бути поінформована про правові наслідки усиновлення. Якщо дитина у зв’язку з віком або станом здоров’я не усвідомлює факту усиновлення або проживає в сім’ї усиновлювачів і вважає їх своїми батьками, то згода не потрібна.
Отже, удочерити Юлечку можете лише ви без чоловіка, оскільки у Юлі є батько. До того ж вам потрібна його згода, найкраще письмова і засвідчена нотаріусом, а також нотаріально посвідчена згода вашого чоловіка.