Ранкове і денне засідання 22 грудня


Розпочинаючи роботу, Голова Верховної Ради Володимир Литвин поінформував народних депутатів про те, що на погоджувальній раді вирішено перенести розгляд проекту закону про Держбюджет-2005 на четвер. Це викликано тим, що для розповсюдження підготовлених документів та їх вивчення народними депутатами потрібен час.
Голова парламенту оголосив запити до керівників виконавчої влади та правоохоронних органів, після чого згідно з Регламентом представники фракцій і груп використали годину для заяв і оголошень.
У виступах та заявах народних депутатів пролунали заклики про дотримання законності під час виборів Президента та забезпечення спокою у суспільстві. Більшість народних обранців висловили стурбованість у зв’язку з неприйняттям Держбюджету-2005, наполягаючи на обов’язковому його розгляді.
Парламентарії обговорили проект закону про державну допомогу. Ним визначено принципи надання такої допомоги та контролю за її використанням господарчими суб’єктами для розвитку конкурентоспроможності, ринкових відносин, освоєння ресурсів тощо. Загострення виникло тоді, коли постало питання: чи не є це друга серія видачі кредитів під державну гарантію, значна частина яких ніколи не повертається.
У першому читанні прийнято проект закону про внесення змін до Закону «Про природні монополії» (щодо обов’язків суб’єктів природних монополій), ратифіковано закон про прийняття протоколу про вибухонебезпечні предмети — наслідки війни, низку інших законопроектів.
Головуючий поінформував про вихід із фракції СДПУ(о) народних депутатів Петра Кузьменка і Володимира Рябіки, із фракції «Трудова Україна» Анатолія Раханського, із депутатської групи «Центр» Сергія Кіроянця. Керівником фракції Аграрної партії до кінця сесії обрано Ігоря Єремеєва.