Ранкове засідання 21 грудня


Після початку засідання парламентську трибуну заблокували представники «Регіонів України» і КПУ. Вони вимагали внесення змін до закону про вибори Президента, а саме: розширення переліку осіб, що мають право проголосувати за межами виборчих дільниць. На думку цих фракцій, чинний закон порушує конституційні права пенсіонерів та інвалідів, оскільки чимало з них не зможуть проголосувати. Водночас їх опоненти зазначали, що конституційні права громадян жодним чином не порушуються, бо кожному з них забезпечено конституційне право вибору. Голова Верховної Ради Володимир Литвин сказав, що винесе це питання на розгляд сесії після того, як його буде розглянуто в комітеті. Утім, згоди не досягли, і на вимогу п’яти фракцій було оголошено півгодинну перерву.
Після перерви В. Литвин повідомив, що було проведено погоджувальну раду, під час якої лідери фракцій ще раз обговорили це питання, і, оскільки більшість із них висловилися проти внесення змін до виборчого законодавства, він запропонував, щоб весь парламент висловився з цього приводу.
Перед голосуванням Олександр Турчинов (БЮТ) нагадав, що саме фракції комуністів і «Регіонів України» найактивніше наполягали на пакетному голосуванні конституційних змін та змін до виборчого законодавства, тоді як блок Юлії Тимошенко пропонував голосувати окремо за кожен законопроект, що дало б змогу зробити виборче законодавство досконалішим. Але на той час, за його словами, комуністи і «Регіони України» дбали про власні політичні перспективи, а не про інтереси виборців. І закликав утриматися від внесення змін.
Валерій Коновалюк («Регіони України»), зазначивши, що закон про вибори Президента порушує конституційні права громадян — інвалідів ІІ і ІІІ груп, які, на його думку, не зможуть проголосувати, закликав внести зміни до виборчого законодавства. Ігор Осташ («Наша Україна») звернув увагу на різнобій у кількості інвалідів: зокрема, Віктор Янукович оперує цифрою 5 млн. громадян, тоді як органи статистики називають цифру близько 2,5 млн., з яких інваліди І групи мають змогу проголосувати вдома. Крім того, він наголосив, що заяви про те, що виборчий закон порушує конституційні права громадян, неправдиві, оскільки жоден з них не позбавлений права голосу. За внесення цього питання до порядку денного проголосували лише 208 народних депутатів.
Після цього Віктор Пинзеник («Наша Україна») зазначив, що спроби внести зміни до «пакетних» домовленостей вказують на далекосяжні плани з їх перегляду. А Людмила Кириченко («Регіони України») заявила, що в Києві з працівників охоронних агентств формуються озброєні загони, які планують дестабілізувати ситуацію на Донеччині та Луганщині.
Парламент 392 голосами ухвалив постанову про порядок висвітлення роботи сьомої сесії Верховної Ради четвертого скликання. За словами голови Комітету ВР з питань свободи слова та інформації Миколи Томенка, передбачаються дебати у прямому ефірі на УТ-1 представників парламентських фракцій та груп, триватиме розвиток парламентського телебачення, активніше задіюватимуться регіональні телекомпанії.
271 народний депутат підтримав внесення змін до Митного тарифу стосовно ставок на товари харчової промисловості. Після цього парламент 319 голосами подолав вето Президента на Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України».
На пропозицію народних депутатів В. Бартківа, В. Гаврилюка та А. Шкіля парламент утворив тимчасову слідчу комісію Верховної Ради з розслідування обставин видання указу Президента «Про звільнення В. Сацюка з посади першого заступника Голови СБУ». За це рішення проголосували 262 народних депутати.
Відбулися чергові зміни у складі парламентських фракцій — оголошено про вихід із фракції СДПУ(о) Євгена Сігала.