Немало старих моряків у ці дні згадують грудень 1984-го, коли одне з найбільших на Чорному морі пасажирських суден «Росія» під звуки оркестру швартувалося до 16-го причалу Одеського морського порту. То був його останній рейс — невдовзі судно віддали за кордон на металобрухт. В отій церемонії зустрічі-прощання 20-літньої давності вважав за необхідне взяти участь і я. Бо випало мені знати про той лайнер дещо особливе.
...У круїз по Кримсько-Кавказькій лінії «Росія» вийшла ввечері. Пасажири потяглися до барів, ресторану чи музичного салону, де обіцяли концерт чудової співачки Нінель Ткаченко. Знайомлюся з пасажирами: колгоспниця з Черкащини, шахтар з Донбасу, інженер-металург з Уралу, лікар з Москви, журналістка з Ташкента. Публіка на «Росії» була розмаїта, бо ціна квитків давала можливість комусь за кількасот карбованців ніжитися в люксі, а палубний пасажир міг дістатися до Батумі й назад за якусь тридцятку. Зате всі вільно користувалися барами, рестораном, танц-холом, музичним салоном, де зірки Одеси, Києва й Москви концертували безплатно.
Того вечора концерт був чудовим. А перед тим нас привітав капітан лайнера, легенда ЧМП, Герой Соцпраці Дмитро Сорока. Я не проминув нагоди нагадати Дмитру Гнатовичу про себе, бо ще на березі він обіцяв мені, журналістові, цікаву бесіду. Домовилися завтра разом пообідати. За капітанським обідом Дмитро Гнатович заінтригував одразу:
— А чи знаєте ви, що сидите зараз, може, якраз на тому місці, де кілька десятиріч тому сидів фюрер, тобто — Гітлер?
Я вже чув, що «Росія» колись була особистим судном Адольфа Гітлера і навіть носила його ім’я. В ЧМП це назвали байкою, але підтвердили, що споруджений в 1938 році дизель-електрохід «Патрія» (так його тоді назвали) був німецьким судном, а після розгрому Гітлера перейшов як контрибуція до СРСР і «прописався» в Одесі, в ЧМП. А ось що розповів тепер Д. Сорока:
— Достеменно відомо, що влітку, в рік спорудження судна, на ньому влаштували морську прогулянку для верхівки Німеччини. Там були Гітлер, Ріббентроп, вищі чини вермахту, угорський диктатор Хорті. Очевидно, вони не лише тішилися відпочинком на морі, як оце ми, а й вели якісь розмови. Можна здогадатися, про що! Адже через рік Гітлер розпочав другу світову війну, і без обговорення її планів під час прогулянки на «Патрії» навряд чи обійшлося, тим паче за присутності «сухопутного адмірала» Міклоша Хорті, який обіцяв бути вірним союзником фюрера.
Та не так сталося, як їм гадалося, і саме на борту круїзного судна Гітлера по війні працювала союзницька комісія, що вирішувала долю Німеччини. «Ну, а згодом «Патрія» стала «Росією»!» — закінчив розповідь Дмитро Гнатович.
...Протягом усього круїзу я ходив палубами, зазирав повсюди, мов шукав сліди давнини, і... не знаходив.
 
Одеса.