На необ’єктивне розслідування справи та упереджене ставлення до українських громадян з боку прокурора і судді вказали у скарзі, надісланій на адресу вищих органів Іспанії, одеські моряки. Їх вже півроку утримують в одній з тамтешніх в’язниць. Це стало відомо в Федерації морських профспілок України (офіс — в Одесі), фахівці якої прагнуть полегшити долю заарештованих.
Члени українського екіпажу океанського буксира «Зудар Сексто» затримані більш як рік тому — їх звинуватили у транспортуванні наркотиків. Самі моряки це категорично заперечують. Спочатку заарештованих утримували у в’язниці невеликої африканської країни Кабо-Верде, де за сім місяців унаслідок жахливих умов моряки істотно підірвали своє здоров’я, а боцман Олексій Осадчий почав втрачати зір і слух. У червні цього року заарештованих екстрадували до Мадрида, а потім — до однієї з в’язниць іспанської провінції Галісія.
«У одеситів, — вважає помічник голови Федерації морських профспілок України адвокат Ірина Коврижних, — є всі підстави скаржитися на прокурора і суддю, які ведуть їх справу. Служителі закону намагалися примусити моряків (за твердженнями останніх) підписатися під показаннями, яких вони не давали, і підтверджувати інформацію, якої вони не можуть знати». Слідство затягується. Федерації профспілок з Іспанії представили лише непрямі докази вини одеситів, а прямі не повідомляють, посилаючись на «таємницю слідства». Щоправда, якби й знали в Одесі про оті прямі докази, то допомогти морякам все одно було б важко, адже втручання української сторони в слідство розцінювалося б як втручання у внутрішні справи Іспанії.
Фахівці Федерації морських профспілок радять заарештованим чи членам їх родин розпочати судовий процес проти компанії «Unіt Trade», яка відправила їх у рейс. «Ми зібрали всю інформацію, — розповіла Ірина Коврижних, — про вину крюінгової компанії, яка продовжувала працевлаштовувати моряків, незважаючи на втрату ліцензії. Визнання вини цієї компанії українським судом доведе невинність одеських моряків, адже вони, по суті, не знали, куди і з якою метою їдуть.