Про відомого французького парфумера Кристофа Лакарена в одній з публікацій ми вже згадували. До 210-річчя Одеси він разом зі скульптором Олександром Токарєвим презентували місту унікальний дарунок — перший у світі фонтан парфумів. До цього француз винайшов і продав парфумерним компаніям світу понад 50 оригінальних запахів, що тиражовані мільйонами флаконів духів. Переїхавши нещодавно до Одеси, Кристоф Лакарен заявив про себе на новому місці помешкання, відкривши в міському саду фонтан парфумів. Цього разу він не претендував на авторство запаху, що струмує з того фонтана, а оголосив серед одеситів конкурс на його створення. Сказав: «Колективна творчість стане гарантією того, що новий запах буде до вподоби більшості одеситів». Так і сталося: аромат, що поєднав запахи моря й степу, зачаровує всіх, хто приходить до фонтана.
А нещодавно Кристоф Лакарен знову приємно подивував одеситів, створивши французький клуб «Рішельє».
— В одеситів, — розмірковує він, — зв’язки з Францією давні, ще на зорі виникнення міста тут був градоначальником і генерал-губернатором знаменитий француз герцог Рішельє. Багато хто й тепер захоплюється культурою моєї батьківщини, опановує французьку мову. Ось я і вирішив їм у цьому допомогти...
В галереї «Воронцов», де під фонтаном парфумів розташувався новий клуб, вже проведено перші вечори. Тут лунають жива французька мова, класична й сучасна французька музика. Виставлятимуться полотна художників Франції — свою персональну виставку невдовзі презентує, зокрема, Олів’є Люсьєн, який спеціально, щоб домовитися про це, приїздив до Одеси. Схвально відгукуються відвідувачі клубу, яких дедалі більшає, про тематичні лекції самого Кристофа Лакарена, присвячені різноманітним аспектам культури й побуту: «Французьке кіно», «Історія французької моди і Коко Шанель», «Парфуми Франції», «Молоді французькі вина» тощо. В тематиці передбачені й суто практичні лекції-бесіди, ось такі, скажімо: «Туризм у Франції», «Як мешкати і працювати у Франції». Хіба не згодиться, якщо хтось надумає подорожувати чи, тим більш, «замінити» Кристофа Лакарена на його батьківщині, переселившись туди?
Вже домовлено, що члени клубу зустрічатимуть Новий рік не деінде, а в «Рішельє». Кристоф Лакарен пообіцяв: «Оригінальне французьке меню буде забезпечене!».