На сесії Хмельницької облради ділили невелику добавку до бюджетного пирога — додаткові надходження. Області вдалося залучити до скарбниці трохи більш як два мільйони гривень, тому й латати дірки мусили саме такою сумою.
Практично ніхто не сумнівався, що мільйон гривень як своєрідну позику варто передати селу. Якщо розподілити його на двадцять районів, а потім ще на всі господарства, то до сільської каси дійде по кілька тисяч. Ними, зрозуміло, не зореш і не засієш. Тож ці гроші — швидше свідчення моральної підтримки і розуміння гостроти проблеми. Ще цей мільйон повинен продемонструвати банкірам, яких кредитів чекає село. Адже депутати позичають його селянам під символічні два-три відсотки на рік. Та це лише мрії.
Дійти однієї думки, чий район, школа, лікарня найбідніші, який район потребує більшої допомоги, непросто. Депутати погодилися, що наразі треба віддати гроші на ремонт, газифікацію та реконструкцію трьох сільських шкіл. Трохи вділили управлінням освіти, культури та охорони здоров’я, на інші соціальні потреби. На цьому тлі дещо приголомшливо прозвучала цифра 750 тисяч: саме така сума передбачалась на реконструкцію та встановлення пам’ятника на головній площі обласного центру.
За невиплачених зарплат, злиднів у сільських школах, проблем у медицині наче незручно зводити монументи благоденства. Та в пам’ятника Незалежності своя історія. На замовлення місцевої влади його створив відомий у краї скульптор Микола Мазур. Запропонована ним «Віра. Надія. Любов» вразила багатьох, тому й виділили перші 300 тисяч гривень на виготовлення монумента. Однак через постійний брак коштів у бюджеті робота припинилася. Заготовки простояли в майстернях виробничників доти, доки останні не висунули категоричну умову: або фінансуйте, або те, що зроблено, доведеться знищити.
Компромісний варіант запропонував голова облради Анатолій Овчарук: згадану суму не вилучати з обласного бюджету, а відповідно зменшити старі борги міста Хмельницького перед бюджетом. Відтак понад 280 тисяч гривень підуть на погашення боргів у зарплаті, 50 тисяч передадуть лікарняним закладам, а вже решта піде на оплату пам’ятника.
Усі погодилися з одним: надходження до обласного бюджету повинні бути більші.
Велику родину потрібно годувати великим пирогом. А інакше всім діставатимуться лише крихти.
 
Хмельницький.