— Повезу вас до справжньої степової богині, — запевняє голова Нижньосірогозької райради Олександр Попов.
І ось ми паркуємося біля гірки «художньо» розкиданого каміння в оточенні зеленого чагарника. Екзотичний самшит у Нижніх Торгаях?!
Хвіртку відчиняє господиня:
— Оце викладу альпійську гірку, а мама вийде й поскладає рівненько: ну чого камінню розкиданому лежати? — заводячи нас до подвір’я, розповідає Раїса Дороховська.
Скрізь у дворі, під дахом будівель, на перекладинах альтанки, на спеціальних риштованнях розвішано стебла та букети різноманітних рослин. Якесь засушене плетиво господар розкладає на довгому столі. А на фасаді веранди — ну справжній тобі Ермітаж! Раїса Дмитрівна приготувала нам виставку своїх робіт. Художник-флорист, член Спілки дизайнерів Росії, більш як двадцять років працює вона в «галузі». Майстерності аранжування рослин та ікебани навчалася в Ризі та Москві. У Нижні Торгаї, до батьківського обійстя, привели сімейні обставини. Тут подружжя освоїло азбуку селянського життя: розвели птицю, худобину, обробляють сад. Та головне заняття — флористика. Для «виробництва» сировини використовують город — замість картоплі та помідорів на ньому вирощують різноманітні трави, квіти, кущі, інше зілля.
Мистецтво флористики набуває нині поширення, тож свої роботи Раїса Дмитрівна віддає до художніх салонів не лише обласного центру, а й столиці. Але найбільший попит її творчість знаходить у практичному оформленні — руками Дороховської створено інтер’єри в готелях, ресторанах. Приміром, вишуканий стиль залів і номерів херсонського готелю «Нінель» — результат творчого пошуку нижньосірогозької майстрині.