Помер мій чоловік, з яким я прожила 12 років у незареєстрованому шлюбі. Чоловік був інвалідом другої групи загального захворювання (сахарний діабет). Проживали ми в моїй квартирі, тому що свій дім, майно та все господарство він залишив дітям, взявши один автомобіль «Запорожець». З першою дружиною чоловік був давно розлучений, діти від спадщини відмовились. Я перебувала на пенсії, але працювала, щоб були кошти на лікування. Через це за час спільного життя ми нічого не придбали. Нині рідна сестра покійного чоловіка претендує на автомобіль і на земельний пай, який ми з чоловіком заробляли спільно, але ж вона матеріально ніколи не допомагала брату. Чи є я спадкоємицею чоловіка та на яку частину спадщини я маю право?
Валентина САЖИНСЬКА.
Запорізька область.
Оскільки у вашому випадку заповіту не було, ви будете спадкувати майно за законом. Загалом спадкування за законом почергове. Кожна наступна черга спадкоємців одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття.
Тож рідна сестра вашого чоловіка належить до другої черги спадкоємців за законом, а ви, на жаль, лише до четвертої, як особа, яка проживала зі спадкодавцем однією сім’єю не менш як п’ять років до часу відкриття спадщини. Таким чином, сестра вашого чоловіка цілком правомірно претендує на автомобіль та земельний пай.
Водночас Сімейний кодекс України передбачає, що, якщо жінка та чоловік проживають однією сім’єю, але не перебувають у шлюбі між собою, майно, набуте ними за час спільного проживання, належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено письмовим договором між ними. Якщо ви довели, що згадане майно набуте вами та чоловіком за час спільного проживання, то під час спадкування братиметься до уваги лише 1/2 частина спільного майна, яка належала чоловіку.
Якщо належність до четвертої черги спадкоємців вас не влаштовує, звертайтеся до суду. За рішенням суду ви можете одержати право на спадкування в одній черзі разом із сестрою чоловіка за умови, що протягом тривалого часу опікувалися, матеріально забезпечували, надавали іншу допомогу чоловікові (спадкодавцеві), який через тяжку хворобу був у безпорадному стані. Також за рішенням суду сестра може бути усунена від права на спадкування за законом, якщо буде встановлено, що вона ухилялася від надання допомоги тяжко хворому брату.
Отже, що і в якому розмірі ви можете успадкувати з майна чоловіка, має вирішити суд.