Ми з чоловіком перебуваємо у шлюбі 11 років, дітей немає. Нещодавно виникло бажання поділити наше спільне майно, але так, щоб не розлучатися. Чи можливо це?
Вікторія КОЗЛОВА.
Київ.
Законодавством України передбачена можливість для подружжя, незалежно від розірвання шлюбу, поділити між собою майно, що належить їм на праві спільної сумісної власності. Чоловік і дружина мають право зробити це за взаємною згодою, тобто укласти між собою договір. Договір про поділ нерухомого майна, а також про його виділення чоловікові (дружині) має бути посвідчений нотаріально.
За умови відсутності домовленості між подружжям або шлюбного договору при такому поділі частки майна дружини та чоловіка мають бути рівними, до того ж виділеними в натурі.
У разі неможливості домовлення про порядок поділу майна спір може бути вирішено судом, при цьому враховують інтереси дружини, чоловіка, дітей та інші обставини, що мають істотне значення.
Якщо суд з’ясує, що один із подружжя не дбав про матеріальне забезпечення сім’ї, приховав, знищив чи пошкодив спільне майно, витрачав його на шкоду інтересам сім’ї, то може відступити від засади рівності часток (одному з подружжя її збільшити, а другому — зменшити).
Якщо між чоловіком та жінкою немає домовленості про неподільні речі, то їх присуджують одному з подружжя, речі для професійних занять — тому з подружжя, хто використовував їх у своїй професійній діяльності (береться до уваги вартість цих речей).
Одному з подружжя може бути присуджено грошову компенсацію замість його частки у праві спільної сумісної власності на майно, зокрема, на житловий будинок, квартиру, земельну ділянку, яка допускається лише за його згодою та за умови попереднього внесення другим із подружжя відповідної грошової суми на депозитний рахунок суду.
Якщо шлюб не розірвано, позовну давність до вимог про поділ майна не застосовують.