Спину ломить, шия не повертається, болять суглоби... Це типові симптоми остеоартрозу, захворювання, що характеризується дегенеративно-дистрофічними змінами у суглобах, тобто «зношенням» їхніх тканин. В Європі цей діагноз ставлять кожній четвертій людині. В Україні на цю недугу страждають 3 мільйони 600 тисяч чоловік (офіційна статистика тільки тих, хто звернувся по допомогу до фахівців). Нині встановлено, що основна причина захворювання — те, що з роками організм недостатньо виробляє глюкозамін і хондроїтин — речовини, які входять до складу здорової хрящової тканини, суглобових оболонок і внутрішньосуглобової рідини. Як наслідок, суглобові хрящі втрачають амортизаційні властивості — перестають пружинити при навантаженнях і поступово руйнуються.

Однак не треба думати, що ця недуга вражає лише літніх людей. До групи ризику потенційних хворих входять спортсмени, які часто травмують суглоби, й ті, хто тяжко фізично працює. До речі, жінки хворіють остеоартрозом частіше за чоловіків.

Проблемою «зношування» суглобів займаються вчені усього світу. Нещодавно в медичній практиці з’явився новий напрям профілактики і лікування. Він базується на використанні лікарських засобів групи хондропротекторів (у перекладі — захисників хряща), які поповнюють дефіцит природного внутрішньосуглобового змащування. Один із таких натуральних препаратів — Терафлекс, діючі речовини якого — хондроїтин і глюкозамін — виробляються із хрящів акул і панцирів крабів. За даними фахівців відділу клінічної фізіології і патології опорно-рухового апарату Інституту геронтології АМН України, у пацієнтів, які пройшли двомісячний курс лікування, спостерігалося зменшення больових відчуттів і збільшення рухливості суглобів.

Нагадаємо, що перед застосуванням цього або будь-якого іншого лікарського засобу слід ознайомитися з інструкцією або проконсультуватися з лікарем.