Івано-Франківськ. Новий сезон Івано-Франківського обласного театру ляльок тривав один день: виставою «Іван Голик» він і відкрився, і закрився!
А сезон ювілейний, 60-й! Директор театру Зіновій Борецький назвав те, що сталося, «святом і похоронами». Вже 13 літ лялькарі не мають власної сцени. Позбулися її так: у 1991 році поруч з театром упало аварійне фотоательє. Бульдозеристи, розгрібаючи сусідні завали, заодно «розчистили» театр. З відбудовою обласна влада не поспішала, а ділові люди часу не гаяли. І тепер там, де було фойє театру, — кафе, а над ним житловий будинок. Із 600 квадратних метрів, які раніше займав театр, йому залишили 200. Взамін відбудували театр. Але, щоб туди вселитися, треба ще 550 тисяч гривень. А з облбюджету надійшло 230 тисяч. Новосілля нібито перенесли на березень.
У залі Народного дому «Просвіта» театр провів минулий сезон. За оренду відраховував «Просвіті» 15 відсотків збору від вистави. Але «Просвіта» несподівано збільшила «тарифи» більш ніж удвічі.
— Віддавати за оренду 35 відсотків збору з вистави для нас непосильно, — каже заступник директора Світлана Януш. — Квиток — 1,5 гривні. Ціну не підвищуємо, бо маємо совість. Збір з вистави приблизно 150 гривень. Тепер, щоб оплатити оренду зали за одну виставу, нам треба зіграти дві. Відмовились. А вільної сцени в місті нема. Тому й оголосили про закриття сезону.
Івано-Франківський ляльковий за ці роки здобув велику колекцію нагород на престижних фестивалях у Білорусі, Угорщині, Молдові, Франції, а вдома вже двічі проводив Міжнародний фестиваль «Обереги». Театр живий, хоч за ці роки з восьми майстрів сцени тут залишилося двоє. Та й попрацюй отак: недавно поставили нову виставу «Зелена гора», а здати її нема де!