Наша квартира належала на праві спільної сумісної власності мені, дружині та сину. У 2002 році дружина померла (її частину квартири я переоформив на себе), а син проживає із сім’єю в іншій квартирі, де прописаний. Чи перейде квартира сину (він у нас один) автоматично у випадку успадкування? Чи є обов’язковою вимогою прописка сина в цій квартирі?
Михайло ПАДАЛКО.
Луцьк.
Ваш син може успадкувати вашу частину квартири (2/3) і за законом, і за заповітом. Згідно зі ст. 1226 Цивільного кодексу ви маєте право заповідати свою частку в праві спільної сумісної власності до її визначення та виділення в натурі. Оскільки у вас немає інших спадкоємців першої черги, окрім сина, то у разі успадкування за законом він успадкує вашу частку після закінчення шести місяців (термін для прийняття спадщини) з часу відкриття спадщини. До закінчення цього терміну він володітиме та управлятиме спадщиною лише фактично, поки не отримає свідоцтво про право на спадщину на нерухоме майно.
За бажання можна скласти на сина заповіт, посвідчивши його в нотаріуса. Це   особливо має значення, якщо є (або з’являться) інші спадкоємці. Наприклад,  якщо ви вирішите знову одружитися, то вам треба укласти заповіт на сина, інакше спадок буде поділено між сином та новою дружиною.
Щодо реєстрації проживання вашого сина, то вона не є обов’язковою умовою для успадкування і за законом, і за заповітом і не впливає на успадкування.