Яка це хороша традиція, коли у великі свята за столом збирається вся родина! І страви з цієї нагоди готуються вишукані, смачні та корисні. Їх смак і через роки залишається незабутнім, хоча поряд немає вже рідних, які вкладали душу у ці прості, але такі поживні для нас, дітей, наїдки.
Найбільше мені запам’яталися десерти, приготовані за старовинними рецептами, можливо, польської кухні, адже у баби Люби дівоче прізвище Шадурська (хоча бабусею вона забороняла себе називати — мовляв, ще не така стара). Вона мала не тільки польське коріння, а й насправді панський гонор, вдачу та красу. Але водночас, оскільки була у невістках, на кухні повністю підпорядковувалась своїй свекрусі, а моїй прабабусі Катерині — ще одній яскравій особистості. От її постійно й кликали за господиню на весілля по всій окрузі. Запрошували заздалегідь, щоб хтось інший не перехопив.
Проживали мої рідні у тій частині Рівненщини, де розміщувалися свого часу найбільші поселення поляків та чехів. Можливо, саме тому тут і був популярним смаколик під назвою «снєжки». До речі, Снєжка (чеськ. Snezka, пол. Snіezka, нім. Schneekoppe) — гора (1605 м) гірського масиву Крконоше, найвища в Чехії, розташована в Краловоградецькому краї, на кордоні Чехії з Польщею. Вершина та один зі схилів належать Чехії, а другий схил — Польщі.
Пропоную рецепт легких та повітряних снєжок на ніжному кремі, який нікого не залишить байдужим.
Потрібно: 1 л молока, 4 яйця, 4 столові ложки цукру, чайна ложка ванільного цукру.
Відокремлюємо білки від жовтків. Збиваємо білки з дрібкою солі в міцну піну. Додаємо 2 столові ложки цукру і ще збиваємо до повного перемішування цукру й білків. Молоко доводимо до кипіння, додаємо ванільний цукор і залишаємо кипіти на маленькому вогні. Двома столовими ложками набираємо збитий білок і обережно опускаємо в кипляче молоко на 2—3 хвилини з кожного боку. Одночасно варимо не більше 3—5 порцій піни. Дуже швидко ми побачимо, що наші снєжки збільшилися. Білки заварюються і набирають об’єму — це свідчить про їхню готовність. Викладати снєжки треба обережно — на сито або широке блюдо. Вони трішки осядуть, але це нормально.
Жовтки розтираємо з цукром, розводимо молоком, що залишилося. Отриману суміш ставимо на вогонь, безперервно помішуємо. Як тільки крем загусне — знімаємо. Важливо не доводити до кипіння. На крем викладаємо снєжки, які можна прикрасити ягідками. Подавати десерт краще охолодженим.
 
Надіслала Катерина ГЛОДЯ.
 
Рівне.