Кримінальні справи щодо несправедливого розподілу землі та майна з’являються мов гриби після дощу
Якщо в інших регіонах аграрним реформам, що запроваджувалися зверху, здебільшого противилися, то в багатьох селян Тернопільщини вони знайшли підтримку. Це було обумовлено історично. Старші люди ще пам’ятали, як господарювали на своїх «моргах», знали, де була батьківська земля. Тому чимало колишніх колгоспників вийшли зі своїми паями і почали газдувати самі. Але ейфорія швидко минула. До землі рвалися переважно люди похилого віку, а сили вже не ті. Та й чим обробляти гектари? Підтримки держави не дочекалися. Молодь, зрозумівши, що біля землі особливо не заробиш, а праця без техніки каторжна, роз’їхалася у пошуках легших заробітків по закордонах. Є села, де в найближчі роки у першому класі не буде жодного учня!
В аграрному секторі, як ніде, відчутне правове свавілля: хто сильніший, той і пан. Найбільше звернень до місцевої влади, органів прокуратури з питань реформування господарств, орендної плати, особливо за майно. Дуже часто керівники новоутворених формувань використовують майно пайового фонду без будь-якої плати, а деякі взагалі привласнили його. Органи прокуратури області порушили до ста кримінальних справ. Однак поїзд уже пішов...
Скажімо, в Гусятинському районі в результаті реформування на базі 40 КСП було утворено 52 агроформування з приватною формою власності на землю та майно. Але жодне з них не стало правонаступником колишніх КСП. Як наслідок, у районі залишаються неліквідованими і не виведеними з Єдиного державного реєстру 39 КСП. За ними значиться 2,7 мільйона гривень заборгованості з бюджетних позик, більш як 100 тисяч гривень невиплаченої зарплати. Досі не завершено документальне посвідчення права власності колишніх членів реформованих КСП на майнові паї. Але навіть якщо документи оформлені, то третина господарств орендну плату людям не виплачує, а якщо й платить, то не повністю. До того ж про гроші не йдеться. Лише п’яту частину сум виплачено торік зерном та іншою сільськогосподарською продукцією, решта —послугами. Є порушення і в орендно-земельних відносинах. Частина господарств платить власникам паїв менш як 1,5 відсотка вартості орендованої землі. І навіть ці суми не виплачено сповна: торік селянам заборгували більш як 400 тисяч гривень. Така ситуація в одному з кращих районів області, де обробляється вся земля і де вирощують непогані врожаї. Що казати про інші?
Рівень розрахунків за оренду майна загалом по області торік становив 62,6 відсотка. При цьому господарства Борщівського району розрахувалися за оренду майна лише на 8,4 (!) відсотка, Монастириського — на третину, Чортківського і Збаразького — наполовину. Торік у жодному районі області цілком не розрахувалися і за оренду землі. Якщо загалом по області цей показник становив 86,6 відсотка, то у Борщівському районі —48,5, Монастириському — 67, Кременецькому — 70. Цього року, щоправда, ситуація дещо краща, але хто погасить борги за минулі роки?
Свого часу в області наламали дров. У пориві реформаторства колишні керівники області, а вони змінювалися, мов у калейдоскопі, дали змогу новоутвореним формуванням розпочинати, як кажуть, з чистого аркуша. З 584 реформованих КСП до кінця не ліквідовано 445, з них 334 не є правонаступниками. І якщо держава частину своїх боргів простила, то хто поверне людям заборговану зарплату? Суди виносять рішення на користь селян, але вони здебільшого залишаються невиконаними: немає правонаступників —немає боргів. Що казати, коли до обласної комісії з реформування господарств донедавна входили люди, які давно в цій сфері не працювали.
І лише тепер з приходом нового голови адміністрації Михайла Цимбалюка ситуацію намагаються виправити. Для початку доведеться здійснити інвентаризацію майна реформованих КСП, вивести так звані залишкові КСП з Єдиного державного реєстру, вирішити питання про правонаступництво, заново переглянути склад комісій з майнових питань, щодо частини колишніх колективних господарств ініціюється питання про банкрутство. Можливо, з часом вдасться навести хоча б елементарний порядок у цій важливій сфері. Але хто поверне людям віру у реформи, в державу? А ми кажемо про приватизацію землі...
Тернопільська область.