І ви отримаєте не тільки медичну страховку, а й гривневі дивіденди
Тим, кому хоч раз у житті доводилось шукати кров чи препарати з неї для тяжкохворого, знає, яка то складна проблема. Коли йдеться про великі об’єми, як правило, доводиться самому не тільки відшукати кілька донорів, а ще й домовитися з ними про винагороду. При цьому жоден хірург не наважиться на операцію, не заручившись гарантією того, що родичі подбають про необхідний запас препаратів з крові.
Традиційна система добровільного донорства давно дала тріщину. Волонтерів, які прагнуть здати кров лише із гуманних почуттів, стає все менше. А придбати її традиційним станціям переливання крові дедалі важче. Хоча кров доводиться купувати за мінімальними розцінками, державного фінансування при цьому вочевидь не вистачає.
Академік, доктор медичних наук, почесний донор України Іван Азарський свого часу серйозно займався медичними проблемами крові. Саме йому належать дослідження в галузі оксигенації, тобто кисневого її збагачення. Отримані препарати допомогли розв’язати проблеми в лікуванні цілого ряду захворювань.
Азарський відбирав і вивчав сотні зразків крові. Він знайшов і провів початкові дослідження блакитної крові. Виявилося, що вона існує не тільки в поетичних фантазіях.
Але сьогодні вчений подивився на проблеми крові не просто з медичної, а й з... фінансової та юридичної точок зору. Разом із юристами він підготував проект закону про донорство, який передбачає створення державної системи банків крові.
Ідея проста: кожен може покласти в банк на зберігання... свою кров. При цьому, як в кожному банку, можуть бути гарантовані і відсотки, і певні пільги, і право на спадкоємність. От тільки для того, щоб відкрити рахунок, потрібно зробити не грошовий внесок, а здати свою кров.
Зробити це кожна здорова людина може двічі на рік, здаючи до п’ятисот грамів крові. З роками набігає доволі пристойна кількість. При цьому банк може зберігати як саму кров у законсервованому вигляді, так і препарати з неї близько двадцяти п’яти років. У разі потреби не треба шукати донорів, платити — просто «зніми» свою кров з власного, так би мовити, рахунку. Якщо такої потреби не буде, клієнт банку може просто продати свої «заощадження». В такому випадку обов’язково відкривається грошовий рахунок.
— Звичайно, все це можливе лише за початкової державної фінансової підтримки, щоб «запустити» механізм. Далі він працюватиме безперебійно, оскільки потреба у таких медичних препаратах вічна. Так само як і джерело їх здобування, адже завжди знаходяться люди, готові продавати свою кров. Зрозуміло, за пристойну ціну, — переконаний Азарський.
Хмельницький.