Видавнича й поліграфічна галузі — стратегічні для України і належать до пріоритетів національної безпеки держави. А тому парламент не може стояти осторонь приватизаційних процесів у цій сфері. Про це говорили учасники «круглого столу» «Проблемні питання збереження підприємств поліграфічної галузі, що перебувають у державній власності і які включено до переліку об’єктів, що не підлягають приватизації». Його організували Комітет з питань свободи слова та інформації і Спеціальна контрольна комісія з питань приватизації.
Нині в українському суспільстві домінують дві протилежні позиції: одні вважають, що видавничо-поліграфічну галузь треба приватизувати, бо вона зараз збиткова, інші переконані в потребі зберегти державний контроль. Як зазначила голова Спеціальної контрольної комісії ВР з питань приватизації Валентина Семенюк, за чинним законодавством найпотужніші поліграфічні підприємства не підлягають приватизації. Однак останнім часом комерційні структури роблять спроби придбати низку державних поліграфічних підприємств. Зокрема, неоднозначна ситуація нині виникла довкола видавництва «Преса України», яке указом Президента підпорядковане Державному управлінню справами.
На думку голови Комітету ВР з питань свободи слова та інформації Миколи Томенка, щоб забезпечити стабільний розвиток стратегічної поліграфічно-видавничої галузі, необхідно розробити й ухвалити системний документ державної політики у цій сфері, удосконалити чинну законодавчу базу. І тоді не повторюватимуться ситуації, які виникають в умовах нинішньої президентської кампанії, коли деякі приватні друкарні стали заручниками політичної боротьби.