За інформацією Департаменту ДАІ МВС України, з початку цього року в нашій країні сталося 3352 дорожньо-транспортні пригоди за участю дітей віком до 16 років. Із них — 3479 постраждало і 193 загинуло. Знаючи ці цифри, розумієш, для чого дітям так важлива регулярна профілактика дитячого травматизму. Тому в Україні вже майже 30 років діють загони юних інспекторів руху (ЮІР), або, як їх ще називають, юних помічників Державтоінспекції.

Цього року Міжнародний дитячий центр «Артек» 28-ий раз приймав гостей з усіх куточків України. Приїхало майже 350 кращих представників армії ЮІРовців. Уперше було запрошено загони юних помічників Державтоінспекції з Росії і Білорусі.

Учасники зльоту одержали належне напутнє слово від першого заступника Департаменту ДАІ МВС України полковника міліції Олексія Калинського. Над «Артеком» піднялися державні прапори країн-учасниць 28-го зльоту юних інспекторів руху.

На глядачів очікувало справжнє шоу. Під звуки сирен автомобілі спецпідрозділу «Кобра» продемонстрували вміння захоплювати злочинців, пересаджувати і супроводжувати з однієї машини в іншу особливо важливих персон. А потім ініціативу святкування взяли у свої руки зірки вітчизняної естради.

Протягом наступного тижня в «Артеці» тривали різноманітні конкурси. Юні інспектори ДАІ випробовували свої сили в «Велоестафеті», перевіряли знання правил дорожнього руху і розкривали таланти художників у конкурсі малюнків на асфальті «Місто без аварій». Продемонстрували учасники зльоту почуття гумору й у восьмому Всеукраїнському конкурсі клубу веселих і кмітливих юних інспекторів руху (КВК ЮІР).

За звання найвеселіших і найкмітливіших у фіналі боролися п’ять команд із різних областей України. Хлопці сміливо жартували, справедливо критикували і відверто міркували.

Головними призерами зльоту стали сім загонів ЮІР, які поділили між собою: загони Вінницької області й АР Крим — 1-ше; Луганської й Одеської областей — 2-ге; Запорізької, Кіровоградської і Харківської — 3-тє місця.

Абсолютними переможцями КВК ЮІР стала команда Донецької області. Друге місце посіли Миколаїв і Тернопіль, третє — Хмельницький.

Для батьків. ЮІР — юні інспектори руху. Ця організація — цілий світ, що містить у собі багато складових: вивчення у школах правил дорожнього руху, проведення різних конкурсів на перевірку   знань дорожньої грамоти і КВК, а також певна практична робота дітей як помічників інспекторів ДАІ. Робота ця полягає в тому, що юні інспектори патрулюють ділянки біля своїх шкіл і дитячих садків разом із співробітниками інспекції і мають право робити зауваження порушникам, тобто надають реальну допомогу у збереженні правопорядку і профілактиці аварійності.

Мета руху ЮІР — навчити дітей правил руху не теоретично, а практично, навчити їх розуміти і шанувати дорожні закони в ім’я збереження здоров’я і життя. Давно доведено, що діти краще розуміють ігрову форму навчання. Тому дорожню науку і викладають дітям у спеціалізованих класах у формі гри: різних конкурсів і КВК. Кожен школяр може стати «юіровцем»: для цього лише потрібно ходити до школи і навчатися у класах ЮІР. У всій Україні є приблизно три тисячі шкіл, у яких працюють класи ЮІР. А загалом — це ціла армія, що налічує майже 600 тисяч осіб.